‘Leeuwenkoning’ Nestor verhuist van Antwerpse Zoo naar Bellewaerde

Nestor, de twaalf jaar oude leeuw van Zoo Antwerpen, verhuist naar Bellewaerde. © Zoo Antwerpen
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Sinds de dood van Aru in september zat Bellewaerde zonder leeuwen, maar daar komt binnenkort verandering in. Nestor, de Antwerpse ‘leeuwenkoning’ Nestor is op komst naar het Ieperse pret- en dierenpark. Daar moet hij de twee leeuwinnen Maya en Numa uit Tsjechië voor zich zien te winnen. De vooruitzichten zijn alvast goed. In de Zoo van Antwerpen zorgde Nestor voor zes nakomelingen.

Bellewaerde zat in zak en as toen de dierenarts en -verzorgers in september vorig jaar de doodzieke mannelijke leeuw Aru moesten laten inslapen. Eerder in 2023 trokken leeuwinnen Kefira en Assagi al naar de eeuwige jachtvelden. Hoewel de mascotte en het logo van Bellewaerde een leeuw is, moest het Ieperse pret- en dierenpark het zodoende en ondanks de bouw van een gloednieuw leeuwenverblijf bijna zes maanden zonder koning van de dieren stellen.

Nestor

Maar het ziet ernaar uit dat tegen de opening van het nieuwe pretparkseizoen op zaterdag 30 maart de bezoekers van Bellewaerde alsnog leeuwen zullen kunnen bewonderen. Zowel Bellewaerde als Zoo Antwerpen bevestigen immers dat ‘leeuwenkoning’ Nestor verhuist van Antwerpen naar de Westhoek.

Twaalf jaar oud

Nestor werd geboren in de Antwerpse Zoo in 2012. In 2020 kreeg hij in het Panoramaperk het gezelschap van twee jonge leeuwinnen, Tasa en Kira. Met Tasa kreeg hij zes jongen, twee drielingen: Whisker, Waka en Winta (geboren in 2021) en Xesar, Xabi en Xira (geboren in 2022). Daardoor is de genencombinatie van Nestor en Nasa voldoende vertegenwoordigd in het internationaal kweekprogramma van de West- en Centraal-Afrikaanse leeuwen.

Kweekprogramma

In Bellewaerde wordt Nestor gekoppeld aan leeuwinnen Maya en Numa, twee zussen uit een verschillende worp die komen van een dierentuin in Tsjechië. De EAZA – European Association of Zoos and Aquaria – selecteerde de dieren met de bedoeling om een nieuwe groep leeuwen te vormen. Omdat de stamboek van Nestor goed in kaart is gebracht, is de mannetjesleeuw een belangrijke schakel in het kweekprogramma. Iedereen hoopt dan ook dat Nestor nog voor heel wat nakomelingen zorgt en zo de soort van het uitsterven behoedt.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier