Leerlingen MMI Kortemark koken op bezinningsdag voor Poverello

Redactie KW

Acht leerlingen van het vijfde jaar grootkeuken van het Margareta Maria Instituut in Kortemark stonden gisteren achter het fornuis bij Poverello. Ze kookten er warme maaltijden voor de minderbedeelden tijdens hun jaarlijkse bezinningsdag.

Ako weet de boerenkost van de leerlingen wel te smaken.

“Mijn leerlingen wilden deze dag een zinvolle invulling geven en kozen daarom bewust voor Poverello. Samen met de plaatselijke vrijwilligers bereidden ze een zeventigtal maaltijden”, zegt hun praktijkleerkracht Kris De Smedt. De leerlingen zijn het gewoon om voor grote groepen te koken, ze liepen immers al stage in rusthuizen, ziekenhuizen en bedrijfsrestaurants, en verzorgen ook de schoolmaaltijden. “Maar dit is voor hen weer een nieuwe ervaring, hier staan ze tussen gedreven vrijwilligers waar ze nog heel wat kunnen van opsteken”, aldus Kris De Smedt.

Veertig liter bouillonsoep

Het gros van de producten, waaronder twintig kilo bakaardappelen en vijftien kilo bloemkool, brachten de leerlingen zelf mee. Op het menu: bouillonsoep met fijne groentjes, hamburger met bruine saus, gebakken aardappeltjes en bloemkool, en als nagerecht vanillepudding met speculoos.

Leerlingen MMI Kortemark koken op bezinningsdag voor Poverello

Ook Marie-Jeanne Carrein, Hilaire De Roes, Greta Van De Voorde en Marie-Roos Carrein lieten zich de maaltijd welgevallen.

Het werk wordt netjes verdeeld: terwijl de ene groep in de potten roert, dienen anderen op. “Maar ze doen het allemaal even graag”, klinkt het. Sam Vanoverschelde, Jessy De Wulf en Brenda D’hoop bereidden veertig liter bouillonsoep. “We zijn er een uurtje aan bezig geweest. De hoeveelheden leer je op den duur wel in te schatten, al blijft het natuurlijk de kunst om de soep lekker op smaak te krijgen. De truc is tussendoor eens proeven en waar nodig bij te kruiden.”

“Een goeie kok kan in elke keuken zijn plan trekken”, weet Jonas Boudeweel. “Deze is overigens prima uitgerust, we vinden hier alles wat we nodig hebben.”

“Poverello maakt echt wel het verschil”

We schuiven aan tafel bij Ako, die de leerlingen goeie punten geeft. “Lekkere boerenkost, ideaal bij dit druilerige weer”, zegt hij. “Plezant ook dat het vandaag eens jonge mensen zijn die voor ons koken. Voor die jongeren is het de eerste keer dat ze met kansarmen in contact komen, goed dat ze daar eens bij stilstaan want voor ons is het vaak knokken om in deze maatschappij te overleven. We mogen blij zijn dat er zoiets als Poverello bestaat. Als je helemaal niets hebt, maakt dat echt wel het verschil.”

Ook zuster Cecile van Poverello is tevreden. “De leerlingen hebben dat goed gedaan, het koken zit hun duidelijk in de vingers en ze zijn ook heel vriendelijk in de omgang”, zegt ze na het afruimen. “Ze doen het met hart en ziel, en dat is hier heel belangrijk.”

Op woensdag 26 november organiseren de leerlingen uit de richting grootkeuken en gemeenschapsrestauratie in het kader van de Welzijnsweek een soepverkoop voor alle leerlingen en personeelsleden van het Margareta Maria Instituut. De opbrengst gaat integraal naar Poverollo Brugge.

(WK – Foto’s WK)