Leegstaand schoolterrein in Olsene krijgt nieuwe invulling

De leegstaande schoolgebouwen langs de N43. © JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Het grotendeels leegstaande schoolterrein langs de N43 in Olsene krijgt binnenkort een nieuwe invulling. Een eerste basisstudie is al opgemaakt en het gemeentebestuur staat ook open voor ideeën en suggesties van burgers.

De schoolgebouwen op de hoek van de Grote Steenweg en De Dreve deden van oudsher dienst als jongensschool in Olsene. Begin jaren 70 werd het lager onderwijs verplicht gemengd, maar de scholen van Olsene fuseerden voordien al vrijwillig. De voormalige jongensschool bood sindsdien onderdak aan gemengde klassen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. De jongere leerlingen gingen naar de site langs de Heirweg. Die omvatte overigens niet enkel een school, maar ook een klooster, een bejaardentehuis en een kleine boerderij. Doorheen de jaren werd dit alles grondig gerenoveerd tot één grote school waar plaats genoeg was voor alle jongens en meisjes. Nog tot juni 2017 gingen er lessen door in de voormalige jongensschool.

Herontwikkeling

Nadien kwamen de gebouwen echter niet leeg te staan. Aanpalend aan de school bevindt zich een oude leraarswoning waar de Wereldwinkel en de Heemkundige Kring gevestigd waren. Zij verhuisden intussen. Enkel Jeugdhuis ‘t Sloef heeft tot op heden nog zijn onderdak in de oude schoolgebouwen. Begin volgend jaar kunnen ze echter verhuizen naar een nieuw gebouw op domein de Raveschoot. “Dat betekent dat de schoolgebouwen in 2025 volledig leeg zullen komen te staan”, zegt burgemeester Simon Lagrange. “Het gaat om een stuk woongebied van 4.000 vierkante meter in het centrum van Olsene en in gemeentelijke eigendom. We willen de herontwikkeling dan ook kaderen in een ruimere analyse van het dorp Olsene, samen met het achterliggende stuk woongebied naar de Heirweg toe dat in privébezit is.”

Volgens de eerste basisstudie zullen er bouwzones komen rondom een centrale groenzone met fiets- en wandelverbindingen. Het plan werd eind maart al voorgelegd op een participatiemoment voor zo’n 60 buurtbewoners.

Burgers kunnen suggesties geven via www.zulte.be/masterplanolsene

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier