Landschapsarchitect Arne Deruyter laat groene ideeën los op nieuw stadhuis in Roeselare

Arne Deruyter heeft zijn atelier in de Noordstraat gevestigd. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Het ontwerp van het nieuwe stadhuis heeft ook een Roeselaarse touch dankzij Atelier Arne Deruyter. Onder meer de in het oog springende binnentuin komt uit de koker van de landschapsarchitect die sinds begin 2019 zijn uitvalsbasis heeft in de Noordstraat 204. “Je wil elke wedstrijd winnen, maar deze toch net iets meer”, zegt de getogen Gitsenaar over de opdracht die hij binnenhaalde.

Het bouwteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter tekenden samen het ontwerp dat in 2024 moet resulteren in een nieuw stadhuis. En vooral die laatste naam doet hier in de regio een belletje rinkelen. Arne Deruyter (41) volgde onder meer nog les aan VABI en studeerde later af als landschapsarchitect in Melle. Hoewel hij lang buiten de provincie woonde, gaat hij nog altijd prat op zijn vriendenkring in Gits die er al sinds zijn jeugd koestert.

Thuiswedstrijd

Sinds januari 2019 is hij terug in de streek. Zijn Atelier Arne Deruyter situeert zich in de Noordstraat 204. “Hier was vroeger een stripwinkel, ik ben er veel gepasseerd, maar nooit binnen gestapt. Ik ben ook al zelfstandig sinds 2006, het atelier heb ik gestart in 2015. Maar we zijn eerst nog een tijdje in Gent blijven plakken en woonden daarna in Machelen-aan-de-Leie. Ook mijn partner, Eveline Thijs heeft hier haar eigen ontwerpstudio (A Graphic Concept by Evelinester). Ze is grafisch vormgever en illustrator.” Het koppel heeft met George (8) en Lisette (5) ook al twee kindjes.

Atelier Arne Deruyter werkt met een team van vijf mensen. “Al van voor corona werken ze voor de helft van thuis uit. Drie van hen huizen ook in Gent. Maar we hebben ook projecten over heel Vlaanderen. Maar dit project in Roeselare binnenhalen doet natuurlijk dubbel deugd.”

Arne Deruyter werd voor dit project gevraagd door B-architecten. “We hadden ook al het stadhuis van Leuven op onze portfolio staan, daar werkten we samen met Felt Architecten. En nu werden we gevraagd door B-architecten. In onze wereld is het ook zo dat wanneer je aan bepaalde projecten of bij bepaalde mensen hebt gewerkt, dat meteen heel wat deuren opent.”

Bloemen en bijtjes

Maar Arne moest uiteraard nog samen met de partners het project binnenhalen. “We werken aan projecten van klein naar groot over een vrij ruime regio, maar dicht bij huis werken is natuurlijk tof. Al zeg ik het zelf: het wordt ook een prachtig nieuw stadhuis. En met heel wat aandacht voor groen. Zo zal de binnentuin een eyecatcher worden. Je zal ook door die binnentuin kunnen wandelen vanuit de Zuidstraat richting Botermarkt en omgekeerd. We zullen er heel wat bomen zetten, voor wat kleur en bloei zorgen, vlinders en bijen aantrekken en de zitbanken en paadjes komen er kriskras door elkaar. De binnentuin zal openbaar toegankelijk zijn, dus wie in Roeselare is zal er aangenaam kunnen vertoeven. Er zal een vijver zijn en ook twee terrassen. Heel wat ramen geven ook uit op die binnentuin. Ook bovenop de nieuwbouw kant Botermarkt komen twee terrassen van waarop je een prachtig zicht zal hebben over Roeselare.”

De stad kon nog de panden van bakkerij Mahieu en frituur ‘t Zuid aankopen. “In ons ontwerp hadden we rekening gehouden met twee scenario’s. Maar nu hebben we nog meer vrijheid om alles open te werken. Momenteel finetunen we het ontwerp nog. Ook de keuze voor planten is voor ons en straks ook de opvolging van de werken met de groenaannemer die na openbare aanbesteding zal aangesteld worden.” (WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier