https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Landbouwer in Diksmuide betrapt op modderspoor op de weg

Door het regenweer liggen de velden er heel modderig bij. © JH
Redactie KW

Er kwamen alweer verschillende meldingen binnen bij de politie en brandweer voor wegen die door modder bevuild waren. Bij brandweer Westhoek kwamen deze maand al ruim 20 meldingen binnen.

De start van de campagne om landbouwers en weggebruikers werd dinsdag nog maar gegeven maar toch blijken verschillende landbouwers hardleers te zijn. De omstandigheden zitten wel niet mee omdat akkers door de vele regenval van de voorbije dagen erg drassig zijn. Daardoor komt er meer modder op de weg terecht en dat leidt tot gevaarlijke situaties.

Zo meldden fietsers dinsdagmiddag rond 16.30 uur dat het fietspad in de Kaaskerkestraat in Diksmuide er glad bij lag door een zwarte brij op het fietspad. Dat strekte zich uit over een behoorlijke afstand. De brandweer maakte het fietspad terug vrij en de politie deed de nodige vaststellingen. Tijdens die interventie passeerde een man in een landbouwvoertuig waarvan vermoed werd dat die de vervuiler was. De man vertelde in opdracht te werken voor iemand uit Nieuwpoort en erkende dat hij de veroorzaker was van het modderspoor. Zijn gegevens werden genoteerd en overgemaakt aan de brandweer voor het opstellen van een factuur.

Meldingen

Woensdagochtend even voor 9 uur kwam een melding binnen van een modderspoor op de IJzerdijk ter hoogte van provinciaal domein IJzerboomgaard. Ook dat spoor werd opgeruimd door de brandweer. Woensdagmiddag moest de brandweer van Veurne dan weer uitrukken voor bevuilde rijbanen in de Pastorijweg en Brugse Steenweg in Veurne, en de Knollestraat in Avekapelle. Daar is het al de derde keer in een aantal dagen tijd dat er modder moet opgeruimd worden. Sinds 1 oktober liepen bij brandweer Westhoek al ruim 20 meldingen binnen van bevuilde rijbanen door modder.

“In Heuvelland werd woensdag onder meer melding gemaakt in de Kruisabelestraat en Beukelarestraat bij Dranouter”, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent van politiezone Arro Ieper. “Afgelopen weekend kon een wagen niet meer tijdig stoppen door de modder en belandde zo tegen een ander voertuig in de Klijtputstraat in Heuvelland.”

Deze ongevallen naar aanleiding van modder beperken zich voorlopig gelukkig tot stoffelijke schade, er vielen nog geen gewonden. “Op woensdag alleen hadden we al elf meldingen van modder op de weg, zonder ongeval. Als politie besteden we extra aandacht aan modder op de weg naar aanleiding van de provinciale campagne”, aldus Verdru.

De politiezone riep weggebruikers via sociale media woensdag nogmaals op tot extra voorzichtigheid. “Op bepaalde plaatsen staat er signalisatie, maar dit is niet voldoende. Ook tijdens de werken moet de vervuiler er voor zorgen dat de rijbaan nog toegankelijk is. Een vuil wegdek moet zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Soms is het daarbij nodig om de weg schoon te spuiten.”

Brandweerzone Westhoek noteerde in de maand oktober alleen al een twintigtal interventies voor het reinigen van de weg naar aanleiding van een modderspoor, en schakelde ook de sociale media in om mensen te sensibiliseren. “Geen verkeersbord en modder op de weg? Meld het via meldpuntwegen.be.” (JH/TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.