KW-reporter Peter Soete als ster onthaald in Zimbabwe

Onze journalist en reisreporter Peter Soete was de afgelopen week voorpaginanieuws in Zimbabwe. Het land in heropbouw wil immers volop inzetten op toerisme en onthaalde de Roeselarenaar dan ook als een ster. “Zimbabwe wordt de nieuwe parel van Afrika.”

De media in Zimbabwe verwelkomden onze reisjournalist als een held. © kw

Vergeet Kuifje in Congo, voortaan hebben we het over Peter in Zimbabwe. Hij is sinds vannacht terug uit het zuiden van Afrika, waar hij een week lang door het land trok. “Een tijd geleden leerde ik in Brussel mensen kennen van de ambassade van Zimbabwe. Ze nodigden mij uit om hun land te komen bezoeken”, aldus Peter. “Met het aftreden van president Mugabe en de installatie van een nieuwe regering, waait er een hele frisse wind door het land. Het land stond dertig, veertig jaar stil en wil opnieuw vooruit. Politiek is het land stabiel, economisch is er nog werk aan. Maar de regering trekt momenteel volop privé-investeerders aan om het toerisme uit te bouwen. De eerste safarilodges zijn al in gebruik en het land heeft nog heel wat potentieel.”

Ik schrok nogal toen ik aan de luchthaven een microfoon of zes onder de neus geduwd kreeg

Zijn komst ging niet onopgemerkt voorbij. Eenmaal geland in de hoofdstad Harare wachtte hem een klein legertje journalisten op, inclusief een cameraploeg. Peter schrijft immers voor KW Weekend, het lifestylemagazine van Krant van West-Vlaanderen, alsook voor De Zondag, dus heeft hij een groot bereik qua lezersaantal.

“Ik was net geen 24 uur onderweg geweest, dus ik was bekaf. Ik schrok nogal toen ik bij het buitenkomen een microfoon of zes onder de neus geduwd kreeg. Ze wilden alles van mij weten. De vragen bleven maar komen. Er stond een ontmoeting gepland in het vijfsterrenhotel Meikles met enkele hooggeplaatsten en de journalisten wilden absoluut mee. Zo zat er een heel batterij journalisten mee in het busje gepropt”, lacht Peter. “Maar het bleef maar duren, waardoor ik mijn vlucht richting Vic Falls dreigde te missen. Ze hebben het zo kunnen rekken, dat ik kon opstappen op het tarmac. Van zodra ik vastgeklikt zat, steeg het vliegtuig meteen op.”

KW-reporter Peter Soete als ster onthaald in Zimbabwe

Peter reist al meer dan 25 jaar met de regelmaat van de klok naar Afrika, maar was nog nooit in Zimbabwe. “En ik ben oprecht onder de indruk van het land. Zo ongerept, zo onbezoedeld… het is alsof je als allereerste in een nagelnieuw zwembad mag springen. Zo sliep ik in het nationaal park Hwange, waar je anderhalf uur moet rijden vooraleer je het eerste kamp bereikt.”

Wie Afrika wil ontdekken zoals het écht is, moet nu naar Zimbabwe gaan

“Of ik er de big five zag? (lacht) Hwange is nog zo’n park waar je hele kuddes ziet. Zo’n plek waar je niet moet hopen om een buffel te zien, maar je een hele horde van wel duizend buffels ziet passeren. Onbeschrijfelijk. Wie Afrika wil ontdekken zoals het écht is, moet nu gaan. De infrastructuur en de logistiek lenen zich perfect voor het toerisme, de mensen zijn er supervriendelijk en het land is qua natuur geweldig ongerept. Zimbabwe heeft mij meerdere keren verrast. Zo ontmoette ik er een man uit Alaska die er Belgisch bier brouwt.” En dat is slechts één van de verhalen die we ongetwijfeld binnenkort in KW mogen lezen…

Lees hier de artikels over Peter Soete in de media van Zimbabwe : Tourismfocus , GemNation en News Of The South.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.