KV Kortrijk en Cercle willen match niet verliezen als fans racistisch zijn: “Belachelijk idee”

Zowel bij KV Kortrijk als Cercle Brugge klinken er negatieve reacties over het voorstel van Vlaams parlementslid Annick Lambrecht. © belga
Valerie Van Avermaet

Vlaams parlementslid Annick Lambrecht (SP.A) stelt voor dat clubs voortaan een match verliezen als hun fans zich racistisch gedragen. “Een belachelijk idee”, klink het bij KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns. Ook Vincent Goemaere, voorzitter van Cercle Brugge staat er niet achter.

Het voorstel van Lambrecht luidt als volgt: als er sprake is van aanhoudend racisme in een wedstrijd, fluit de scheidsrechter de match af en verliest de club die zich racistisch heeft uitgelaten. Geen goed idee volgens voorzitters Allijns en Goemaere. “De term racisme is in tegenwoordig en de politiek wil daar garen bij spinnen”, zegt Allijns. “Lambrecht zou haar eerst eens goed moeten informeren. De Pro League en ook KV Kortrijk zelf doen al jaren extra inspanningen om racisme te bestrijden.”

Andere alternatieven

In 2017 en 2018 kwamen de Kortrijkse supporters al eens in opspraak wegens racistisch gedrag richting Standard-spelers. De Belgische voetballer Christian Kabasele uitte vorig jaar openlijk kritiek op de fans van KVK. “Die voorvallen dateren al van enkele jaren geleden. Intussen sporen we fans die zich racistisch uitlaten op en geven we ze een stadionverbod. Er zijn andere manieren om racisme in het voetbal aan te pakken dan dat belachelijke voorstel. Ik vind niet dat een hele club de gevolgen moet dragen van het gedrag van één supporter“, zegt Allijns.

De hele ploeg en alle andere supporters moeten toch niet opdraaien voor het wangedrag van een ander? – Vincent Goemaere, voorzitter Cercle

Cercle-voorzitter Goemaere vindt het een vreemd idee. “De voetbalsector draagt natuurlijk wel een verantwoordelijkheid in de strijd tegen racisme, maar ik vind niet dat racistische uitlatingen van fans sportieve gevolgen voor de club moeten hebben. Dan straf je eigenlijk heel veel mensen die er niets mee te maken hebben. De hele ploeg en alle andere supporters moeten toch niet opdraaien voor het wangedrag van een ander? Ik vind wel dat alle constructieve initiatieven om het probleem te verhelpen welkom zijn. Er is binnen het Belgische voetbal al veel aandacht voor sensibilisatie, maar het kan altijd beter. Bij Cercle heb ik overigens geen weet van voorvallen van racisme. Wat ik wel weet, is dat enkele spelers zoals Jérémy Taravel mee zijn gaan betogen in Brussel tegen racisme. Zij tonen zo waar onze club voor staat.”

Uitbreiding naar jeugd

Stijn Van Bever van de Pro League zegt dat het Belgische profvoetbal eigenlijk al zo’n systeem heeft en vindt het idee van Lambrecht wel goed. “Op dit moment kan een profwedstrijd definitief stilgelegd worden na aanhoudend wangedrag van de supporters en dan krijgt de thuisploeg puntenaftrek. Er gaan wel eerst waarschuwingen aan vooraf en voor racisme is dat nog nooit gebeurd, maar het kan dus wel. Een uitbreiding naar de jeugd en het amateurvoetbal lijkt mij nodig.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten