Kusterfgoed bundelt kampeerherinneringen in ‘Eb en vloed op Camping Kust’

© WK
Redactie KW

Deze zomer verdiept Kusterfgoed zich in het kampeertoerisme aan de kust. De erfgoedcel komt nu met een gratis boekje dat herinneringen en oude foto’s van campinguitbaters en kampeerders samenbrengt.

“Waarschijnlijk verschenen de eerste kampeertoeristen net voor de Eerste Wereldoorlog aan onze kust. Toen kon je nog simpelweg je tentje ergens in de duinen neerpoten. Geleidelijk aan kwamen er meer regels, en schoten de campings als paddenstoelen uit de grond. Toeristen kwamen vanaf dat moment niet enkel met hun tentje meer naar zee, maar brachten hun huisje op wielen mee in de vorm van een kampeerwagen of caravan”, vertelt Bart Plasschaert, voorzitter van de erfgoedcel Kusterfgoed.

Het kampeertoerisme is onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie brengt bij heel wat mensen dan ook nostalgische herinneringen naar boven. Kusterfgoed bracht de geschiedenis van het kampeertoerisme in kaart, interviewde kampeerders en campinguitbaters en er werden honderden oude foto’s ingescand die nu op Beeldbank Kusterfgoed (www.beeldbankkusterfgoed.be) bewaard worden. De mooiste verhalen en foto’s zijn gebundeld in het boekje ‘Eb en vloed op Camping Kust’ dat gratis verkrijgbaar is in de bibliotheken en toeristische infopunten van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge, bij de erfgoedcel Kusterfgoed en op de deelnemende campings. Er werden 7500 exemplaren van gedrukt en het is ook online raadpleegbaar: www.kusterfgoed.be/campingkust.

‘Eb en vloed op Camping Kust’ is overigens al de derde uitgave van de erfgoedcel Kusterfgoed: eerder verscheen een krantje over de traditie van de papieren strandbloemen en een boekje over de eetcultuur op het strand. “Door elke zomer een kleurrijk boekje vol verhalen en oude foto’s uit te brengen, hopen we om die unieke kusttradities te bewaren voor de toekomst“, sluit Bart Plasschaert af. Wie nog leuke herinneringen heeft aan kamperen aan zee, mag die altijd bezorgen via info@kusterfgoed.be.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.