Kunstroute pARTcours in Zedelgem staat in het teken van ‘water’

Igor Bauwens bij een van zijn werken in z'n atelier. Het themawerk dat hij speciaal maakte voor pARTcours is in primeur te zien tijdens de tentoonstelling in De Braambeier. © foto BC
Bieke Cobbaert

De tweejaarlijkse kunstroute pARTcours heeft dit jaar als thema ‘Water’. Spek voor de bek van diepzeeduiker en kunstschilder Igor Bauwens. “Onder water is het leven helemaal anders. Daar voel ik me zo vrij”, aldus de Loppemnaar die naast zijn themawerk ook nog drie andere werken tentoonstelt van zaterdag 8 tot maandag 10 juni in De Braambeier in Zedelgem.

Igor Bauwens (60) woont met zijn echtgenote Lien Tijtgat in de Camiel Barbierlaan in Loppem. Ze hebben twee kinderen en twee kleinkinderen. Igor werkt als verpleegkundige in het psychiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge.

Igor is al heel zijn leven creatief actief. Al tijdens zijn jeugdjaren werd hij door zijn leerkrachten aangemoedigd omdat hij zo mooi kon tekenen. De jonge Igor bleek ook nog talent te hebben voor muziek en leerde piano en gitaar spelen. Hij speelde bij een bandje en was vroeger ook aangesloten bij het Sint-Pieterskoor in Torhout en Het Daghet in Loppem. Hij dirigeerde het personeelskoor op zijn werk. Afwisselend speelde hij met zijn vrouw bij de Veldegemse toneelkring Int wroede ende in zotte. “De kinderen waren toen nog klein, dus speelden we elk op toer een productie”, glimlacht Igor.

Maar die tijden zijn ondertussen gepasseerd en nu houdt de Loppemnaar zich in zijn vrije tijd vooral bezig met schilderen én duiken. En laat ‘water’ nu net het thema zijn van de tweejaarlijkse kunstroute pARTcours. “Ik heb het thema inderdaad als duiker benaderd. Meer bepaald van ‘in’ het water.”

De Loppemnaar is zeer gepassioneerd door het duiken. “Als ik ga diepzeeduiken, gaat er een andere wereld voor mij open. Alleen al omdat het onder water zo stil is. Ik voel me er zo vrij, zo zen. Het is een ander leven.”

Werk van 83 kunstenaars

De kunstroute pARTcours wordt om de twee jaar georganiseerd voor en door lokale kunstenaars. Aan deze negende editie, die loopt van zaterdag 8 juni tot en met maandag 10 juni – nemen liefst 83 kunstenaars deel en de werkgroep nodigde ook drie gastkunstenaars uit. Naast een themawerk rond ‘water’, stellen de kunstenaars ook nog andere werken tentoon. Het is al vierde keer dat Igor deelneemt aan pARTcours. “Ik stel twee abstracte werken tentoon en twee figuratieve, meer bepaald van een Inuit en van een Toeareg.

De deelnemers stellen zowel individueel als in groep tentoon. In Jonkhove in Aartrijke kun je werk bewonderen van het collectief IMAZ en in het gemeentehuis van Loppem van de culturele en literaire kring Het Beleefde Genot. In dienstencentrum De Braambeier in Zedelgem zijn er groepstentoonstellingen van Aquarius Digitaal, Kunstkring Elefteria en Kiwabi Multimedia. Er is individueel werk te zien van Igor Bauwens, Ann Dewulf, Ireen Vanderhaeghe, Rita Monteyne en Ann Van obberghen.

Kunstroute pARTcours is gratis te bezichtigen van 8 tot en met 10 juni telkens van 13 tot 18 uur. Op zaterdagavond kan je in Jonkhove in Aartrijke om 20 uur gratis naar de dansfilm Moon Water kijken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.