KSA Zandvoorde beleeft jaarlijkse hoogmis met de Zwanefeesten

Op de foto zien we naast Matthias Broucke (achteraan tweede van links) ook Martijn Ameloot, Yara Carlu, Yana Kempinck, Margaux Degelin, Timon Timmerman, Stendert Willems, Exan Vandycke, Ward Blauwblomme en Jasper Naessens. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

De 57ste editie van de Zwanefeesten vindt plaats van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus. “Het grasplein aan de KSA-lokalen wordt opnieuw omgetoverd tot het gezelligste terras van Zandvoorde en omgeving”, zegt verantwoordelijke Matthias Broucke, die dit jaar – normaal gezien – voor de laatste keer aan het roer staat van het evenement.

De Zwanefeesten brengen telkens heel wat volk op de been. Niet alleen wie een dichte of verre connectie heeft met KSA Zandvoorde tekent present, al wie zin heeft in een amicale babbel met zijn of haar buurtbewoners is er aan het juiste adres. De Zwanefeesten starten vrijdagmiddag met een groot spel voor alle kinderen van Zandvoorde.

“Hierbij moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren tegen de tijd. We starten om 14 uur op het plein aan de KSA-lokalen. De mensen die het iets rustiger aan willen doen, zijn welkom om een balletje te gooien op het petanquetornooi”, aldus Matthias.

“Goede wandelschoenen, een beetje doorzettingsvermogen en vooral veel enthousiasme zijn de ingrediënten die je goed kan gebruiken voor onze avonddropping. Het recept blijft ongewijzigd. Voor wie het droppinggeweld wat te veel is, organiseren we een bingoavond. Zoals elk jaar heeft KSA Zandvoorde mooie prijzen voorzien. De bingo start om 20 uur en vindt plaats in het Sociaal Huis”, klinkt het.

The Flashbacks en SmashDance op zaterdag

De jeugdbeweging organiseert ook tijdens deze Zwanefeesten een smoefelfietszoektocht. “Samen met familie en vrienden kan je genieten van een prachtige fietstocht met lekkere tussendoortjes en leuke raadsels. De fietstocht start zaterdag om 13.30 uur. Vanaf dan is het ook mogelijk om een pintje te drinken op ons zonnig terras terwijl je kinderen zich volop kunnen uitleven op een van de springkastelen”, aldus de primus inter pares van de Zwanefeesten.

Een andere klassieker op de Zwanefeesten is de streekbierenavond. “Om 20 uur wachten de gekoelde bieren en opgeblonken glazen iedereen op. Voor wie een vaste hand en een sterke arm heeft, zetten we traditiegetrouw onze nagelblokken uit. Terwijl je geniet van het gerstenat, staat om 20.30 uur de groep The Flashbacks op het podium. Na het optreden van deze spetterende band is het nog niet gedaan, want dan is het de beurt aan SmashDance. Zij nemen vanaf 22.30 uur de microfoon over. Dj Dirk Stoops sluit de streekbierenavond af“, overloopt Matthias.

Ridders op de afspraak

De laatste dag van de Zwanefeesten start om 9.30 uur met een eucharistieviering. De mis wordt verzorgd door en voor de KSA. “Daarna volgt de wereldberoemde Zwaantjesworp. Opnieuw laten we meer dan 1.000 zwaantjes los op het publiek. De gelukkigen keren huiswaarts met hun eigen goudvis”, klinkt het.

“Na de Zwaantjesworp gaan we terug naar het plein, waar we iedereen om 11 uur verwelkomen voor een lekker aperitief. Dit jaar verzorgt de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Jabbeke opnieuw het aperitiefconcert. Om 12.30 uur worden de eerste stukken vlees vanop de barbecue uitgedeeld.”

“Daarna is het tijd voor onze bonte namiddag. Zoals elk jaar hebben we tal van activiteiten voorzien. Kinderen kunnen hun salto’s oefenen op het springkasteel en voor de allerkleinsten vullen we de visput. Ze kunnen zich ook laten schminken of genieten van een ijsje en een pannenkoek. Om 14 uur is er een spetterende Riddershow voor jong en oud. Daarna staat de rest van de kindernamiddag op het programma.”

KoVver sluit feestweekend af

Ook de laatste avond van de Zwanefeesten kan je opnieuw genieten van een streepje muziek. “Om 16 uur staat Cashing Out op het podium. Een uurtje later steken we de barbecue opnieuw aan. Om 19 uur trapt Marine V de avond af. Afsluiten doen we dit jaar om 21 uur met de Oostendse vrienden van KoVver”, aldus Matthias, die – normaal gezien – voor de laatste keer aan het roer staat van het evenement.

Zeg nooit nooit, maar dit is normaal gezien echt wel het laatste jaar waarbij ik de organisatie voor mijn rekening neem. De toekomst is aan de jeugd”, knipoogt Matthias Broucke tot slot.

Inschrijven voor de barbecue kost 8 euro (twee stukken vlees) of 13 euro (vier stukken vlees) en kan tot vrijdag 3 augustus via 0491 37 43 13, matthiasbroucke@hotmail.com of bij een van de leiders van KSA Zandvoorde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.