KSA Izegem gaat ook aandelen verkopen om verbouwing nieuw lokaal te financieren

Emil Claeys (links) en Kenneth Dumon voor de College-vleugel die straks door de KSA In gebruik wordt genomen. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Emil Claeys (links) en Kenneth Dumon voor de College-vleugel die straks door de KSA In gebruik wordt genomen. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

KSA Vlaams en Vroom Izegem verhuist straks naar een andere vleugel van het College, maar de verbouwingswerken kosten daar natuurlijk wat centen. In totaal 180.000 euro, maar daarvan wordt ook een flink stuk gesubsidieerd. KSA gaat nu zelf op zoek naar 30.000 euro en doet dat onder meer via een uniek systeem van aandeelhouders.

De huidige lokalen van KSA Izegem gaan straks wellicht tegen de vlakte, maar op dezelfde site kreeg de jeugdbeweging een erfpacht van 30 jaar op het gebouw langs de Meensestraat waar vroeger de turnhal van het Sint-Jozefscollege was ondergebracht.

Ondertussen heeft men ook een goed zicht op de kostprijs van de verbouwingswerken die daar moeten uitgevoerd worden. De oude turnhal wordt straks een polyvalente zaal, maar klaslokalen moeten omgebouwd worden tot ruimtes voor leiders en leden en er komt ook een volledig nieuw sanitair blok. Maar de grootste kost is de vervanging van alle ramen. “Daarvoor hebben we een mooie prijs kunnen bedingen bij Werbrouck, toch ook een Izegems bedrijf”, geeft Kenneth Dumon aan. Kenneth is voorzitter van vzw Den Briel, die bestaat uit oud-KSA-leiders en die mee de gebouwen beheert.

Open Cirkel doet mee

Niet onbelangrijk is dat de KSA de lokalen ook zal delen met Open Cirkel, de vrijetijdswerking voor jongeren met autisme. “Ook zij verhuizen zowel de Izegemse als Roeselaarse afdeling naar hier.” Door de samenwerking kunnen de jeugdverenigingen ook rekenen op een grotere subsidie van de stad Izegem. “Het totale kostenplaatje wordt geraamd op 180.000 euro. Iets meer dan de helft wordt gesubsidieerd door de stad. We kregen ook een mooie duw in de rug van de Lions Club Izegem en we doen ook een beroep op eigen middelen.”

“Ieder jaar bepalen we via loting wie zijn aandelen terugbetaald krijgt” – Kenneth Dumon

Maar er moet nog een gat 30.000 euro dichtgereden worden. En daarvoor kijkt KSA Izegem naar mensen die hun jeugdbeweging een warm hart toedragen. “Dat kunnen ouders zijn van huidige leden, maar ook oud-leiders of gewoon sympathisanten. Die mensen kunnen een gift doen en daaraan is nog tot eind 2020 een belastingvoordeel van 60 procent verbonden. Maar we hebben ook een systeem van aandelen uitgedokterd. Daarbij kun je voor een som van 50 tot 1.000 euro aandelen kopen. We hopen zo 30.000 euro in te zamelen en elk jaar en dat voor tien jaar lang betalen we 3.000 euro terug. Ieder jaar loten we welke aandeelhouders hun geld terugkrijgen.”

“Niet fuiven kost ons 10.000 euro”

KSA Izegem telt momenteel een 250-tal leden en 50 leiders. “Het aantal inschrijvingen ligt iets lager dan anders, maar daar zit corona voor iets tussen natuurlijk”, zegt Emil Claeys, een van de bondsleiders. “We proberen momenteel onze leden online wat te animeren, maar makkelijk is dat niet. Ook financieel moeten we wat inboeten, omdat onder meer onze fuiven niet doorgaan. Dat scheelt toch ook al 10.000 euro per jaar aan inkomsten.”

De verbouwingswerken gaan normaal volgend voorjaar van start, tegen september 2022 hopen beide verenigingen hun intrek te kunnen nemen in hun nieuwe thuis.

Meer info over de inzamelactie van KSA Izegem op nieuwgebouw.ksaizegem.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.