Kritische tussenkomsten in gemeenteraad Wevelgem over De Lijn: “Tussenstop tot 50 minuten”

Yves Goddeerus (Vooruit) aan het bushalte in de dorpskom van Moorsele (foto Kristof Desmet)
Redactie KW

Yves Goddeeris (Vooruit) en Jelle Stragier (Groen) hebben tijdens de gemeenteraad vragen gesteld bij de nieuwe vervoersregeling van De Lijn. Goddeeris wou weten of er iets wordt gedaan aan de omslachtige verbinding met Roeselare, Stragier vroeg zich af of de gemeente financieel kan tussenkomen voor sommige mensen. Het antwoord van het college, samengevat: De Lijn zal het plan evalueren, en er is geen geld voor.

Reizigers vanuit Gullegem en Moorsele geraken niet meer vlot in Roeselare, stelde Yves Goddeeris (Vooruit) tijdens de gemeenteraad. “Er is in Ledegem een tussenstop van 35 tot meer dan 50 minuten. Dat is een probleem voor studenten, maar ook voor senioren die bijvoorbeeld naar het AZ Delta in Rumbeke moeten. De routeplanner van De Lijn stuurt je naar het station in Kortrijk, om dan daar de bus naar Roeselare te nemen. Eén grote lijn is belangrijk, maar het duurt ontzettend lang tegen dat men in Roeselare geraakt. We begrepen dat dit probleem werd voorgelegd aan de vervoersmaatschappij en vroegen ons af hoe die onderhandelingen lopen”, aldus Goddeeris.

“De Lijn gaat het nieuwe vervoersplan evalueren”, zei schepen van Mobiliteit Lobke Maes (CD&V). “De overstap in Ledegem van 30 tot 50 minuten is geen serieus plaatje. Wie naar het AZ Delta Rumbeke moet, kan natuurlijk ook de Flexibus reserveren. In 25 minuten bereikt men zijn bestemming. Het pluspunt van het nieuwe vervoersplan is dat onze drie deelgemeenten nu met elkaar zijn verbonden. Al zijn er in Gullegem enkele haltes weggevallen.”

Derdebetalersregeling

Jelle Stragier (Groen) kwam ook tussen over het nieuwe vervoersplan van De Lijn. “Een grote uitdaging is en blijft mensen op de bus te krijgen”, aldus Stragier. “De verplaatsingen met De Lijn goedkoper maken voor inwoners zou de financiële drempel kunnen wegwerken. De Lijn voorziet via een derdebetalersregeling een aantal mogelijkheden voor gemeenten: abonnementen kunnen procentueel goedkoper gemaakt worden, korting op bepaalde ritten, tienbeurtenkaarten en gratis vervoer voor bepaalde leeftijdsgroepen. Er zijn gemeenten die hier al iets mee doen: Harelbeke, Kuurne, Kortrijk, Moorslede, Ingelmunster, Roeselare, Ieper. Kent onze gemeente de mogelijkheden van de derdebetalersovereenkomst van De Lijn en is onze gemeente bereid daarvan in één of andere vorm gebruik te maken en een voorstel te formuleren?”

“Geld voor het derdebetalerssysteem is er nu niet voorzien”, antwoordde schepen Lobke Maes. “Voor de groep van 12- tot 18-jarigen kan dat snel oplopen tot 20.000 euro. Het is dus geen zaak om over één nacht ijs te gaan en dat kunnen we in de volgende bestuursperiode bekijken.” (Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier