Kristof wordt bibliothecaris in Oudenburg

Kristof Vancolen. (foto RV)
Kristof Vancolen. (foto RV)
Redactie KW

Deze zomer gaat de droom van Kristof Vancolen (40) in vervulling. De Doomkerkenaar wordt dan de nieuwe bibliothecaris van stad Oudenburg, nadat hij de voorbije 13 jaar aan de slag was als assistent-bibliothecaris in Wingene. “De bib is meer dan een job, het beheerst mijn leven.”

Kristof Vancolen (40) is gehuwd met Iradukunda Amina (35). Het gezin telt twee kinderen en woont in de Brandstraat in Doomkerke. Na zijn graduaat bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde in Gent was hij zes jaar actief in de bibliotheek van Roeselare en nu ruim 13 jaar als assistent-bibliothecaris in Wingene. “De bib is meer dan een job, het beheerst mijn leven. De voelsprieten zijn continu actief. Ik ben er onbewust constant mee bezig. Het was altijd al mijn ambitie om informatie te zoeken en die bevattelijk en inhoudelijk correct door te geven.”

Vanaf deze zomer verruilt hij dus de bib van Wingene voor die van Oudenburg. “Het is de vervulling van een droom, want het was altijd mijn ambitie om bibliothecaris te worden. Er was een vacature in stad Oudenburg en ik slaagde voor het examen. Deze zomer ga ik er officieel aan de slag. Ik kijk er alvast naar uit om aan de slag te gaan in deze functie in een relatief kleine stad. In een grote stad is die functie vooral manager zijn, zonder voeling met de realiteit en het contact met mensen en boeken. Hier zal dat wel lukken, zoals de voorbije jaren in Wingene en Zwevezele.”

Groot takenpakket

“Vorig jaar was de bib in wezen nooit echt dicht. We stapten meteen over naar een ophaaldienst voor de 2.300 actieve lezers. Hier kreeg ik alle kansen die me in staat stellen nu een stapje hoger te zetten. De taakomschrijving van een bibliothecaris is heel wat meer dan wat de uitlener ziet. Het is een pakket met enorm veel variatie. De aankoop van dvd’s, boeken… Onze inspiratie vinden we in lijsten van uitgeverijen. We lezen in de media over nieuwe werken, regionale auteurs en dichter zoals dorpsgenoot en poëet Herman Leenders. Maar we voeren ook een beredeneerd en strikt afgewogen afvoerbeleid. Wat is achterhaald? Wat is er opnieuw in remake of nieuw jasje?”

“Veel tijd spenderen we ook aan de digitalisering, de website van de gemeente en de ‘digitale collecties’ van de bib. Daarnaast wordt ook meer ingezet op de communicatie en informatieverstrekking. Er is een prominente transitie aan de gang, van ‘uitleen’ naar de ontmoetingsfunctie. Het gaat echt van collectie naar connectie. Iedereen komt informatie zoeken. We zijn een ontmoetingsplaats en centrum voor kennisverwerving tegelijk.

Het is ook onze taak de mensen duidelijk aan te tonen hoe en waar ze moeten zoeken. En is het vindbaar op YouTube, dan geven we die hint ook mee. We zorgen ervoor dat iedereen op zijn wenken bediend wordt. Dat contact met de mensen, ruimer dan het intikken van wat ontleend wordt, maakt het zo boeiend. Die gigantische variatie in de job fascineert me. Met de uitgebreide ervaring van Roeselare en Wingene hoop ik straks in Oudenburg op dat elan verder te gaan en met grote drive deze nieuwe uitdaging te starten”, besluit een gemotiveerde Kristof Vancolen.

(RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier