Kristof (50) zet horrorclowns in zijn voortuin voor Halloween: “Veel bekijks aan mijn deur!”

Kristof Desmet zal zijn clowns nog tot 7 november laten staan. © Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Halloween nadert met rasse schreden en dat griezelfestijn laat Kristof Desmet (50) uit Izegem niet zomaar passeren. Al voor het zesde jaar op rij heeft hij zijn voortuin in de Ambachtenstraat herschapen in een duister decor vol angstaanjagende creaturen. Dit jaar staat alles er in het teken van het circus, met in de hoofdrol een hoop losgeslagen horrorclowns. Bezoekers kunnen nog tot en met dinsdag 7 november elke avond van het sidderspektakel genieten.

De voortuin van Kristof zou zo deel uit kunnen maken van het decor van een spookhuis. Een hoekje is omgetoverd tot sfeervol kerkhof, vol skeletten, spoken en zombies. Het gazon is dan weer het lugubere speelterrein van een tiental horrorclowns, terwijl in het midden van het tafereel een mysterieuze vogelverschrikker er wel héél stil bij zit.

“Tot je een snoepje bij hem komt halen”, glimlacht Kristof mysterieus. “Ik versier mijn voortuin al sinds 2017 in halloweenthema, maar het is het eerste jaar dat ik er zoveel bewegende effecten heb in gestopt. Dat maakt de beleving voor bezoekers nog echter. Ik werk daarvoor met een mix van bewegingssensoren en drukknoppen. Via mijn smartphone bedien ik ook bepaalde visuele effecten op het raam.”

Lange voorbereiding

Dit jaar is Kristof extra vroeg begonnen met de voorbereiding. “In juni stond ik al in mijn atelier dingen in elkaar te timmeren. Ik werk met een combinatie van decorstukken die ik online of in de winkel vind en met zelf in elkaar geknutselde elementen. De opbouw is enkele weken geleden gestart, maar eigenlijk speur ik het hele jaar door naar griezelattributen Vorig jaar had ik al een klein hoekje met horrorclowns, maar nu zijn ze met veel meer en hebben ze het gazon ingepalmd. Ik hou wel van die stijl. Het is een mix van circus en carnaval, die ook wel bekend staat als ‘carnevil’.”

“Of ik er ooit genoeg van zal krijgen? Ik denk het niet, maar je weet nooit”

De halloweentuin van Kristof is sinds het voorbije weekend helemaal af. Komen kijken mag gratis, maar Kristof vraagt om respectvol met alle attributen om te gaan. “Het is niet de bedoeling dat je overal aan komt, maar ertussen lopen mag zeker”, zegt hij. “Net zoals je in de Verenigde Staten ‘trick or treat’ hebt, kan je hier ook een snoepje komen halen. Mijn halloweentuin zit vol rook-, licht- en geluidseffecten. Zodra het donker wordt steek ik alle lichtjes aan en kan je komen genieten. Rond 22 uur gaat het stopcontact eruit. Of ik er ooit genoeg van zal krijgen? Ik denk het niet, maar je weet nooit”, lacht Kristof. “Ik heb ondertussen al een mooie verzameling uitgebouwd. Ik twijfel er wel over om in de toekomst bepaalde decorstukken te verhuren aan wie zelf thuis eens wil griezelen.”

Veel bekijks

Kristof zijn halloweentafereel krijgt elk jaar veel bekijks. “Wandeltochten passeren speciaal langs mijn deur en veel ouders rijden met hun kinderen speciaal een ommetje om hier eens te passeren. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Ik zal dit jaar alles tot het einde van de herfstvakantie op 7 november laten staan, zodat mensen ruim de tijd hebben om alles eens te komen bewonderen.”

Het huis van Kristof vind je op de hoek van de Ambachten- en Abelestraat, vlak naast Deuren Plets.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier