Kris Dejonghe uit Ichtegem traint honden aan huis: “Mensen kopen vaak hond die niet bij hen past”

Kris Dejonghe gaat langs bij mensen om er hun hond te trainen: "In 90 procent van de gevallen waar er sprake is van probleemgedrag, ligt het probleem bij de eigenaars." © Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Kris Dejonghe (52) uit de Bruwierlaan heeft een passie voor honden. Al jaren komt hij op afspraak aan huis om honden te trainen, op te voeden of te heropvoeden. Hij oefent dit bijberoep een drietal avonden per week uit.

“Toen ik nog bij mijn ouders woonde, hadden we geen hond”, steekt Kris van wal. “Maar op latere leeftijd zorgde ik er wel voor dat ik steeds een bijkomend gezinslid had. Want dat moet een hond zijn, een bijkomend volwaardig lid van het gezin. Voor mijn normale dagtaak werk ik als slager in de Carrefour hier in Ichtegem en als bijberoep ga ik bij de mensen langs om er hun hond te trainen.”

“Het is ook voor mij begonnen als een hobby. Ik ging eerst zelf met mijn hond naar de training en raakte steeds meer geïntrigeerd door het hele gebeuren. Ik begon geleidelijk aan zelf inzicht te krijgen in bepaalde problemen en besloot uiteindelijk een opleiding te volgen.”

Avondschool

“Uiteindelijk heb ik nu zeven jaar avondschool achter de rug, gaande van hondentrainer, opleiden van blinde en dove honden zodat ze nog een waardevol leven kunnen leiden tot herkennen van en omgaan met agressieve honden. Ik begon die opgedane kennis te delen met vrienden die een hond hadden en via mond-tot-mondreclame kreeg ik meer en meer vragen om te komen helpen. Uiteindelijk besloot ik er dan maar een bijberoep van te maken.”

Mijn ervaring leert me dat in 90 procent van de gevallen waar er sprake is van probleemgedrag, het probleem bij de eigenaars ligt. Soms kopen die een hond voor de verkeerde reden. Zo kopen ze bijvoorbeeld een forse hond, zoals een Mechelse herder of een pitbull om stoer te doen, terwijl dit niet noodzakelijk in de aard van die hond zit. Dat zijn van nature uit lieve beesten. Zo weet ik nu al goed genoeg dat geen enkele hond agressief geboren wordt. Het zijn bepaalde omstandigheden die ervoor zorgen dat die dieren agressief worden of verlatingsangst vertonen. Andere mensen nemen een hond en kunnen er dan bijvoorbeeld niet de nodige tijd aan besteden. Zo gebeurt het ook dat hondenliefhebbers een hond kopen die niet bij hen past.”

Geen enkele hond wordt agressief geboren

“De eerste vraag die je jezelf als potentiële eigenaar dan ook moet stellen is waarom je zo’n dier wil. Is het puur voor het gezelschap, dan neem je best een schoothondje. Ben je sportief aangelegd en wil je ermee veel gaan wandelen of lopen, dan kies je best voor een aangepast ras. Zo kan het gebeuren dat ik bij mensen ga en hen adviseer om hun dier te herplaatsen.”

Hond valt vriend aan

“Een van de meest extreme gevallen die ik heb meegemaakt was bij een dame en haar nieuwe vriend. Samen hadden ze vijf honden. Een ervan werd door haar vroegere vriend naar een hondenclub meegenomen waar ze de zweep hanteren. Het dier kreeg er een totaal verkeerde opvoeding.”

“Het liep grondig verkeerd toen die hond op een nacht de slaapkamer binnenraakte en de nieuwe vriend aanviel. Dat gedrag heb ik toch kunnen rechtzetten.”

Je kan bij Kris terecht via de Facebookpagina ‘Zo baas zo hond’ of via 0491 02 02 68.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier