Krak van Koekelare: “Honderden uren in het volkstuinpark”

Jerome Depoorter met zijn echtgenote Agnes. © foto BC

De Krak van Koekelare is Jerome Depoorter. Hij heeft een loopbaan van 41 jaar achter de rug en al die tijd heeft hij zich ook geëngageerd als brandweerman en in tal van verenigingen. Als een bezige bij heeft hij zich vorig jaar volledig op volkstuinpark De Kwekerij gestort.

“Ik ben 40 jaar bij de brandweer geweest. En ik heb dat altijd enorm graag gedaan. Het was geen droom van mij om bij de brandweer te gaan ik ben er eerder toevallig in gerold maar het was wel een droom om bij de brandweer te zijn. Als je bieper gaat, je de sirene hoort… dat deed iets met mij. Dat gaf mij altijd een kick”, begint Jerome, die de laatste 12 jaar van zijn brandweercarrière adjudant was. “Ik hou heel mooie herinneringen over aan de brandweer. Zo ben ik eens twee weken met de brandweer op stage geweest in Florida. Je moet weten, ik had toen nog nooit op een vliegtuig gezeten. En nog een belangrijk detail: we zijn vertrokken een week na de aanslagen van 11 september 2001.”

Menselijk leed

“Maar als brandweerman kom je onvermijdelijk ook in aanmerking met leed, dat valt niet uit te sluiten. Zo zal ik nooit vergeten dat we eens het lichaam van een man verkoold hebben terug gevonden in zijn wagen. We zaten toen op een kaasavond in de sporthal. Er was een man tegen een boom gereden in de Zuidstraat, dus gingen wij ter plekke. De man zat gevangen in zijn wagen, hij kon zichzelf niet verhelpen om uit de wagen te ontsnappen en is zo levend verbrand geraakt. Dat was echt vreselijk en ronduit het ergste wat ik in die 40 jaar bij de brandweer heb meegemaakt.”

En de brandweermicrobe was besmettelijk, want ook Jeromes kinderen gingen bij de brandweer. “Ik ben gestart op mijn twintigste en ik moest verplicht stoppen op mijn 60ste, dat was toen nog de regel. Nu mag je blijven tot je 65ste. Ik ben trouwens ook 12 jaar voorzitter geweest van de vriendenkring van de brandweer.”

De Krak van Koekelare gaat geen uitdaging uit de weg. Zo heeft hij hart en ziel gestopt in de oprichting van het volkstuinpark in de Galgestraat. “In Nederland had ik het begrip volkstuinpark leren kennen. Ik was meteen geïnteresseerd om ook zoiets in ons eigen Koekelare te kunnen realiseren. Ik ben drie jaar op zoek geweest naar een stuk grond daarvoor. Door eens domweg tegen de boswachter te spreken, hebben we nu sinds vorig jaar een volkstuinpark met plaats voor 70 tuintjes op een stuk grond van Natuur en Bos. Het is een succes, want er waren vrijwel meteen al 46 tuintjes in gebruik. Honderden uren heb ik er ondertussen al doorgebracht, maar ik doe dat met heel veel plezier want ik ben zeer tevreden met dit mooie project.”

Rozentuin

Met zijn groene vingers onderhield Jerome ook 15 jaar lang zijn rozentuin. “Die was 6.000 m² groot en telde ongeveer 530 soorten rozen, goed voor 3.500 stuks in totaal. Er was ook plaats voor 180 soorten hosta’s. In 2015 hebben we beslist om te stoppen met onze rozentuin. Er waren veel kosten en we wilden stoppen in schoonheid. Maar het was een mooie tijd, elke week hadden we busgroepen op bezoek in onze rozentuin.”

Privé

Jerome Depoorter is 70 jaar en woont met zijn echtgenote Agnes Vandecasteele in de Lekestraat. Ze hebben twee kinderen, Joost en Els, en vier kleinzonen: Lowie, Lukas, Gabriel en Emiele.

Loopbaan

Deed 30 jaar transport, werkte daarna vijf jaar voor een loonwerker en daarna nog eens zes jaar als buschauffeur bij Reizen Joye.

Vrije tijd

Was 40 jaar bij de brandweer van Koekelare, is medeoprichter en ondervoorzitter van Tuinhier Koekelare, medeoprichter en voorzitter van volkstuinpark De Kwekerij, bestuurslid van de milieuraad, lid van natuurpunt De Ruidenberg, lid van De Kerkuil en voorzitter van de straatfeesten op De Mokker.

Was je blij met je nominatie voor de Krak?

Ja, en ik weet ook wie mij dat gelapt heeft. (lacht) Dokter Henk Vandemoortele, die hier wat verderop in de Lekestraat woont. Henk is voorzitter van Tuinhier Koekelare, ik ben er ondervoorzitter. We hebben Tuinhier opgericht in 2012 en hebben vandaag 340 leden.”

Dat is toch wel bijzonder veel?

“Er zijn inderdaad Tuinhier-afdelingen die het een stuk slechter stellen. Hoe ik ons succes verklaar? We maken de mensen warm om iets bij te leren over hun tuin, over tuinieren. We organiseren interessante activiteiten en als een lid een probleem heeft in zijn tuin, kijken we hoe we dat kunnen oplossen. Ik ga zelf het lidgeld ophalen bij zo’n 270 leden. Er zijn veel mensen die uitkijken naar mijn bezoek. Het geld ligt meestal zelfs al klaar op de kast.”

Zal je erbij zijn tijdens de Krak-uitreiking op dinsdag 28 januari?

“Natuurlijk! Toen we de brief met uitnodiging in de bus kregen, heb ik onmiddellijk gebeld om onze aanwezigheid te bevestigen. We zijn blij dat we dit mogen mee maken, dus we rijden maar al te graag tot in Brugge daarvoor.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op http://www.kw.be/krak2019