Kraanvogels vouwen voor vrede bij Studio Brikat in Staden

Kathy Vandamme: "Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om kraanvogels te vouwen." (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

In het kader van een vredesproject worden in Art Studio Brikat momenteel volop kraanvogels gevouwen. De kunstenaars nodigen op donderdag 15 augustus iedereen uit om in een grote groep samen mee werken aan dit vredesproject.

Pax Christi, het Rodenbachfonds en het Museum aan de IJzer willen de provincie West-Vlaanderen op de kaart zetten als de vredesprovincie. In de Vredesweek, die loopt van 21 september tot 2 oktober, willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk papieren kraanvogels nabij de IJzertoren aanbrengen. De creaties worden nadien binnengebracht op het kabinet van buitenlandse zaken. Bij Art Studio Brikat helpt men heel graag mee aan dit initiatief. Inmiddels is Kathy Vandamme al volop bezig met het vouwen van de kraanvogels.

Knutseldag

“We stappen heel graag in dit project omdat vrede en cultuur hand in hand gaan”, aldus Kathy Vandamme. Zij legt uit waarom de organisatoren voor het project kiezen voor de kraanvogel als symbool. “Binnen de Chinese mythologie is de kraanvogel het symbool van een lang en gelukkig leven. Het diertje speelde ook een belangrijke rol in een verhaal van een Japanees meisje dat ziek werd als gevolg van de atoombom in Hiroshima.”

De kraanvogel is het symbool van een lang en gelukkig leven

Inmiddels heeft Kathy Vandamme al heel wat creaties voor het project gemaakt. “Iedereen die bij ons over de vloer komt nodig ik ook uit om samen een kraanvogel te vouwen.” Op donderdag 15 augustus hoopt men bij Studio Brikat een grote groep mensen over de vloer te krijgen om een steentje bij te dragen aan het vredesproject. “Iedereen is dan welkom om samen zoveel mogelijk kraanvogeltjes te maken. Wij voorzien papier en tonen stap voor stap hoe het moet.” In Studio Brikat zal er een bar zijn waar bezoekers tijdens het knutselen even kunnen verpozen. Rallyliefhebbers kunnen buiten de Rally van Staden, die die dag verreden wordt, volgen. “Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om kraanvogels te vouwen in plaats van enkele die er heel veel maken.”

Ereburger

Stadens ereburger Jennie Vanlerberghe zal alvast aanwezig zijn op donderdag 15 augustus. Jennie Vanlerberghe is de drijvende kracht achter Mothers for Peace vzw. “Zij weet als geen ander wat het betekent om in een conflictgebied te leven”, aldus Kathy. Momenteel is Jennie met haar organisatie volop aan de slag in Afghanistan waar ze de lokale vrouwen probeert te ondersteunen.

Inzamelmoment

“Tijdens het plooien zullen we dus verhalen te horen krijgen van iemand die weet hoe het er aan toe gaat in een verscheurd land.” Jennie Vanlerberghe is daarnaast ook voorzitster van Westhoek Vredeshoek, een nieuw platform dat met oog voor het verleden van de Westhoek een vredesbeleid wil ontwikkelen voor en door inwoners van de regio. Westhoek Vredeshoek kwam er op initiatief van vredesfiguren en -organisaties zoals Jennie en Mothers for Peace. Ondertussen steunen al 17 gemeenten het initiatief. Ook het Stadense gemeentebestuur zal meehelpen om vanuit Studio Brikat zoveel mogelijk kraanvogeltjes te verzamelen. Op 5 september komt het bestuur omstreeks 11 uur langs om er mee te helpen aan het project. Op woensdagavond 28 augustus is er een eerste groot inzamelmoment gepland aan de IJzertoren in Diksmuide. Die feestelijke avond wordt gekleurd met onder andere verhalen en muziek. “We werden al uitgenodigd om die avond om 21 uur onze oogst kraanvogels af te geven. We hopen tegen dan al een heel mooi aantal creaties te hebben.” Daarna blijven Kathy en de bezoekers van Studio Brikat volop verder vouwen. “Dat doen we nog tot 2 oktober. We hopen dat iedereen zich een klein beetje vredesactivist voelt en ons project volop steunt.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier