Kortrijkse politie vat post aan invalswegen om verboden protestmars te voorkomen

In verschillende Vlaams nationalistische Whatsappgroepen circuleert sinds woensdag de oproep om vanavond samen te komen aan het station van Kortrijk. Bedoeling is om een protestmars te organiseren tegen zinloos geweld. Politiezone Vlas vroeg al versterking van de federale politie en controleert de toegangswegen.

Ook in de Burgemeester Gillonlaan informeren enkele agenten naar de bedoeling van wie met de wagen de stad binnen rijdt. © AN

De oproep komt er nadat Vlaams Belang dinsdag een video verspreidde op sociale media waarin te zien is hoe een tiener met allochtone roots een andere minderjarige van de trap schopt aan de achterkant van het Kortrijkse station.

De partij liet al weten dat ze zelf niet zouden oproepen om deel te nemen aan de protestmars, maar dat ze individuele leden niet konden verbieden om aanwezig te zijn.

Controles

De politie neemt ondertussen het zekere voor het onzekere. Sinds deze namiddag zijn er controles in alle grote invalswegen naar Kortrijk. “De agenten doen inderdaad wat dieper onderzoek naar de reden van bezoek aan onze stad deze namiddag”, bevestigt burgemeester Ruth Vandenberghe. “Het is de bedoeling dat mensen die zonder verklaarbare reden en met slechte bedoelingen naar hier komen, er niet door geraken.”

Er werd geen aanvraag ingediend voor de manifestatie. Die is dan ook niet toegelaten. De Kortrijkse politie vroeg en kreeg versterking van federale en Gentse agenten. “Maar momenteel is alles nog rustig in de stad. We hopen dat dat zo blijft”, laat perswoordvoerder van de politie Thomas Detavernier weten.

Geen betogers op vrijdag

Ook vrijdagavond circuleerde er een oproep tot betogen aan het station. Ook toen was de politie massaal aanwezig, maar er daagde geen enkele betoger op. Ook de allochtone Kortrijkse jeugd, die een tegenbetoging had aangekondigd, besloot om thuis te blijven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.