Kortrijkse Eik gratis tot in de tuin van de Kortrijkzanen

Op de foto herkennen we schepen Bert Herreweyn, winnaars Wolfe en vader Hannes Samain.© TV
Op de foto herkennen we schepen Bert Herreweyn, winnaars Wolfe en vader Hannes Samain.© TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Zaterdag werden 72 Kortrijkzanen getrakteerd op een unieke Kortrijkse Eik. Ze konden deze winnen via een wedstrijd die vorig jaar georganiseerd werd. “Na de aanplant van deze unieke eik op acht locaties op het openbaar domein, verschijnt dit stadserfgoed nu ook in de tuinen van Kortrijkanen”, vertelt een duidelijk tevreden schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit Bert Herrewyn.

Hannes Samain (36) was één van de eersten die de Kortrijkse Eik in ontvangst mocht nemen. Hij was aanwezig met zijn dochter Wolfe (7) die al een plekje in de tuin had uitgekozen “We vonden dit een leuke wedstrijd en hoopten dat we een boompje konden komen ophalen. Toen we de mail binnenkregen, waren we uiteraard zeer gelukkig. Onze dochter heeft zelfs al een plaatsje gevonden in de tuin ervoor.”

In totaal worden maar liefst 100 Kortrijkzanen gelukkig gesteld met de eik. Door de droge zomer konden er dit jaar slechts 72 geënt worden. Boomkwekerij Dirk Benoit die de eik ontdekte zorgt ervoor dat er volgend jaar opnieuw 28 eiken geënt kunnen worden.

“De droge zomer heeft ons licht genekt, waardoor we minder plantjes hadden dan verwacht. We verwachten de overige 28 winnaars in de herfst van 2021 te belonen. Hopelijk kunnen we er meer enten dan 28 waardoor we dan extra mensen tevreden kunnen stellen”, aldus Bert Herrewyn.

 © TV
© TV

Het verhaal van 1 Kortrijkse eik tot 100

De Kortrijkse eik werd in 1990 door Dirk Benoit, boomkweker en gepassioneerd eikenliefhebber, ontdekt in het Gebroeders Van Raemdonckpark. In 2000 werd samen met de Britse dendroloog Allen Coombes de boom geclassificeerd en gedetermineerd. Uiteindelijk werd de boom ook in 2006 officieel erkend als Quercus x streimii ‘Kortrijk’.

Stad Kortrijk pikte het verhaal in 2019 terug op. In 2020 werden 8 Kortrijkse eiken geplant op openbaar domein. Wie de boom wil zien in vol ornaat kan terecht in het Gebroeders Van Raemdonckpark waar deze aangeduid staat met wat informatie.

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.