Kortrijk wordt in Sinksenweekend een stad vol sprookjes: “En ook Cupido speelt mee”

Op de fotoz zien we v.l.n.r. coördinator Hans Vandenberghe, coördinator/projectleider Giovanni Deltour, schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA) en coördinator Evenementen Nele Defrancq. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dit jaar pakt Stad Kortrijk en Dienst Evenementen voor de vijftigste editie van de Sinksenfeesten uit met een weekend rond sprookjes. Aan het magisch feest werken veertig organisaties en vijftig partners mee en dit op meer dan dertig locaties. Er is opnieuw veel aandacht voor kinderevenementen. “Ook Cupido speelt mee”, zegt schepen Detavernier. De organisatie hoopt op meer dan 175.000 bezoekers.

“Sinksen2024 brengt sprookjes tot leven”, opent schepen van Evenementen Kelly Detavernier. “Sinds jaren zijn de Sinksenfeesten een topweekend met feest, plezier en amusement. Dit jaar met het thema ‘sprookjes’. De sfeer moet magisch, vernieuwend en verrassend zijn met een bijkomende diverse mix van cultuur, muziek, straattheater, party en opnieuw veel aandacht voor kinderen.”

Voor deze vijftigste editie werd een selectie gemaakt uit 127 ideeën. Goed voor meer dan dertig locaties waar meer dan zeventig deejays en muzikanten aan het werk gaan. Enkele blikvangers zijn Polé Polé op het Schouwburgplein, het gigantische kinderdorp in het Begijnhofpark, de speelmomenten in basisschool ’t Fort op het Plein en Rotary op de Houtmarkt. Verder is er de Grote Sinksen Revue en de Spaanse straatartiesten van The Murmuyo Experience. Traditioneel is er ook de grootste rommelmarkt van Vlaanderen met 7 kilometer en 1.300 standen, straattheater en kinderanimatie, de Sinksen Regatta, de loopwedstrijd, Kortrijk Rijk aan Culturen met de Wereldmarkt en het foodfestival, dit keer in het Groeningepark.

Op zoek naar Cupido

Nieuw is dat de ‘Sinksen Speeddates’ terug zijn. “Zo krijgt de magie van Sinksen en van sprookjes ook een Cupidogehalte”, zegt Kelly Detavernier, schepen van Evenementen. Sinksen Boutique, voorheen op de Grote Kring, verhuist naar het Boerenhol. Wie wil dansen, kan terecht op het Nelson Mandelaplein. Daar vestigen zich twee partners met een uniek repertoire en heel wat sfeer. Muziek staat er centraal met de ondertussen gevestigde waarde Strafstudie. Fun K Town palmt opnieuw de vuurschaal in en breidt uit met extra muzikale beleving onder de Ronde van Vlaanderenbrug.

De Far West-editie van 2023 lokte een record van 175.000 bezoekers naar de binnenstad. “Nog beter doen wordt een grote uitdaging. We duimen alvast voor stralend lenteweer. Maar weer of geen weer, de Kortrijkzanen geven er sowieso een lap op”, zegt Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier