Kortrijk Koerse pakt uit met korter parcours

Kortrijk Koerse viert zijn tachtigste verjaardag en doet dat met een andere datum, een korter parcours en Regi Pinxten.

Het Schouwburgplein wordt het centrale punt van Kortrijk Koerse. © GF

Kortrijk Koerse vindt plaats op vrijdag 21 augustus en niet meer begin die maand, op een donderdag. “Kortrijk Koerse werd altijd al in Kortrijk Congé georganiseerd, wanneer veel stadsgenoten met vakantie zijn”, stelt voorzitter Kristof Vanfleteren. “Mensen die geïnteresseerd zijn in koers en anders zeker eens zouden langskomen, maar ook potentiële sponsors. Nu de datum is veranderd hopen we niet alleen op meer volk, maar denken we ook meer sponsors te kunnen vinden, iets wat absoluut noodzakelijk is om Kortrijk Koerse leefbaar te houden.”

Cachet

Die sponsors zullen net als de toeschouwers hun weg vinden naar het Schouwburgplein, waar de viptent opgetrokken wordt en waar start en aankomst zijn. Kristof: “Het is logisch dat de streep aan de vipzone wordt getrokken, want sponsoring is voor een organisatie als de onze heel belangrijk. Denk maar aan de kosten of de startpremies van de renners die almaar hoger worden. Daarbij is het meegenomen dat het Schouwburgplein een mooie plek is die Kortrijk Koerse extra cachet geeft.”

40 ronden

Over die nieuwe start- en aankomstplaats was er al wat commotie: de Doorniksewijk wordt niet meer aangedaan en zo wordt met een traditie gebroken. Bovendien zien bijvoorbeeld cafés hun beste dag van het jaar verdwijnen. “Er zijn verschillende redenen voor het inkorten van het parcours”, aldus nog voorzitter Vanfleteren. “Ten eerste zal Kortrijk Koerse minder verkeershinder met zich meebrengen, want de Doorniksewijk zal niet worden afgesloten. Ten tweede moeten we minder materiaal huren, minder seingevers inzetten, moet er minder politie aanwezig zijn. Tot slot is het zo dat we met het kortere parcours de tendens volgen. De mensen willen de renners zo veel mogelijk zien passeren, dus hoe meer rondes ze rijden, hoe beter.”

De werkgroep Kortrijkzanenkoers met v.l.n.r. Thibault Lambrecht, Michaël Mullie, Francis Rodenbach, Hans Delobelle. David Verrue ontbreekt.
De werkgroep Kortrijkzanenkoers met v.l.n.r. Thibault Lambrecht, Michaël Mullie, Francis Rodenbach, Hans Delobelle. David Verrue ontbreekt.© Foto JVGK

Naast het criterium voorziet het bestuur van Kortrijk Koerse nog veel andere zaken om de toeschouwers een aangename middag en avond te bezorgen. “Er is een optreden gepland van de alom bekend Regi, die met zijn Regi Summer Madness Tour 2015 langskomt. Daarna is er nog een after party met dj Hush. Beide optredens zijn overigens gratis.”

Voor de profs is er ook een Kortrijkzanenkoers. “Om de koers amusant en veilig te houden worden 60 deelnemers toegelaten. Gezien de grote interesse en het beperkt aantal deelnemers zal het dan ook een exclusieve koers worden. Wie wil deelnemen kan zich enkel inschrijven op 5 juni tijdens de eerste Kortrijk Koerse Quiz”, stelt ondervoorzitter Francis Rodenbach. (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.