Koppel woont al twee jaar in een serrewoning: “Bij ons is het altijd terrasjesweer”

© CLL
© CLL
Christophe Lefebvre

Twee jaar geleden kozen Koen Vandewalle en Samia Wielfaert voor Rekkem als plaats voor hun droomstekje. Het koppel koos niet voor de standaard bakstenen en dakpannen, maar ging aan de slag met glas en staal. De bouw van de eerste autonome serrewoning van het land was een feit. Twee jaar later doorstonden ze al stormen en een hittegolf en hebben ze nog geen seconde spijt van hun gedurfde keuze. “Kerstmis? Dat hebben we gevierd met een aperitief in de tuin”, lachen ze.

Het gedurfde idee kon in 2019 op heel wat belangstelling rekenen, van zowel bewonderaars als criticasters. Toch lieten Koen en Samia, samen met hun vijf kinderen, niet kennen en hielden ze vast aan hun plannen. “Het waren moeilijke berekeningen want het doel was om volledig losgekoppeld te gaan leven. Geen aansluiting meer op het elektriciteitsnet of waternetwerk. We wilden volledig onafhankelijk instaan voor ons gebruik en verbruik!”

Koen wijst meteen op het enige detail van het ambitieuze project dat nog niet met succes werd afgerond. “We zijn nog altijd aangesloten op het elektriciteitsnet want we zijn er nog niet in geslaagd voldoende rendement te halen met de technieken die we al hebben geïnstalleerd. Even speelden we met het idee om een windmolen in gebruik te nemen, maar ook daar is de techniek nog niet echt helemaal op punt. Het is erg duur en dan spreken we nog niet van het aanvragen van een vergunning.”

 © CLL
© CLL

Het project van de serrewoning wordt nog steeds bijgestuurd en aangepast naar de meest recente innovaties. “Ecologie is dan wel erg hip geworden, het bouwen van een huis in een enorme serre is nog steeds een nichemarkt”, pikt Koen meteen in. “Fabrikanten experimenteren nog steeds met allerlei nieuwe toepassingen, zaken die we dan ook systematisch integreren in onze woning. Dit is en blijft nog altijd onze showroom. Trouwens, elektriciteit is het enige punt waar we nog moeten bijschaven, op gebied van water hebben we wel onze doelstellingen gehaald. We verzamelen en recycleren ons water op een circulaire manier en we hebben tot nu nog nooit een tekort gehad. Voor een gezin met vijf kinderen is dat natuurlijk meer dan positief te noemen.”

Zalig bij storm

Hittegolven, stormen, sneeuw en ijs. De serrewoning doorstond ondertussen al twee jaar lang het Belgische klimaat. “En de woning deed het uitzonderlijk goed”, lacht Koen. “Het is een vraag die we vaak gesteld krijgen: ga je niet dood van de warmte in een serre tijdens een hittegolf? De realiteit is dat het hier slechts één graad warmer was dan buiten, tijdens de piek van de golf. Ons systeem van verluchten is daarop ook voorzien.

We zijn wel nog altijd aangesloten op het elektriciteitsnet

Wanneer het buiten dan vriest, halen we in de serre al snel 13 à 14 graden, zonder extra te verwarmen. In onze woning zelf hebben we een comfortabele huistemperatuur. Echt zalig wordt het wanneer het gaat stormen. Dan zitten we in onze tuin te kijken naar het lichtspel buiten, terwijl we eigenlijk binnen zitten en van de wind geen last hebben. Uiteindelijk genieten we iedere dag van terrasjesweer, ongeacht wat voor weer het is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.