Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Koningin Mathilde heeft dinsdagochtend 16 juni Brugge bezocht. Op het programma stonden een rondleiding in het Groeninge- en het Gruuthusemuseum, waarna de koningin een terrasje deed in het nabijgelegen restaurant Maria van Bourgondië. Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge, vertelde er de vorstin hoe zwaar de restaurants en de hotels geleden hebben tijdens de coronacrisis in het toeristische Brugge.

Voor de komst van de koningin liet de torenwachter van het Belfort een vlag met de Belgische driekleur wapperen vanop de 80 meter hoge torenspits. Terwijl provinciegouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Dirk De fauw langs de Dijver aan het wachten waren op Koningin Mathilde, passeerde voormalig gemeenteraadslid Rita Brauwers al fietsend voorbij de ingang van het Groeningemuseum. “Afstand houden”, riep de voormalige groene politica, met een vermanend vingertje.

Nochtans hadden beide poltici een passend mondmasker aan, dat ze gekregen hadden van de Musea Brugge, met de toepasselijke slogan ‘art is oxygen’. Koningin Mathilde zelf arriveerde met een modieus mondmaskertje in Brugge, in dezelfde stof en met hetzelfde motief van haar prachtige blauwwitte jurk. Een creatie van haar favoriete Belgische couturier Natan?

Twee kinderen

Een twintigtal fans van de monarchie hadden zich verzameld langs de Dijver en applaudisseerden luid toen Koningin Mathilde uitstapte. Twee kinderen van de museumdirectie fungeerden als ontvangstcomité, met bloemetje: Manu Nowakowski (4), de zoon van Jonathan Nowakowski, de zakelijke directeur, en Lander Braet (4), de zoon van Anna van Oosterwijk, directeur collectie.

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

De Koningin leefde zeer strikt de veiligheidsvoorschriften na en gooide enkele kushandjes naar de kinderen. “Ze vroeg hen of ze al terug naar school gingen”, vertrouwde de fiere mama Michèle Van Houtryve ons toe.

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

In het Groeningemuseum loodste algemeen directeur Till-Holger Borchert Koningin Mathilde veilig door de Van Eyck in Bruges-tentoonstelling, die nog tot 6 september te bezichtigen is.

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

Bij het Portret van Margareta van Eyck bleef zij lang staan en overstelpte de museumdirecteur met vragen over dit allereerste burgerlijk portret in de Vlamse schilderkunst. Bij het pronkstuk Madonna met Kanunnik van der Paele ging eventjes het monsdmasker af voor een geposeerde foto. Koningin Mathilde bleef innemend lachen naar de persfotografen.

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

Gruuthuse

Via het Arentshof trok de koningin, omringd door agenten van de Staatsveiligheid, naar het Gruuthusemuseum. Op het binnenplein lag het door het Brugs Erfgoedforum verguisde, hedendaags paviljoen er wat verweesd bij. Door corona verloopt de ticketing van de Musea Brugge nu online, bijgevolg is dat paviljoen haar voornaamste bestaansreden kwijt. In het Gruuthusemuseum was projectdirecteur Aleid Hemeryck de gids van dienst, want zij had vorig jaar de praktische leiding over de renovatie en de herinrichting van dit voormalig Brugs stadspaleis.

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

Na de rondleiding wou Koningin Mathilde ‘terrassen’, aangezien de lockdown voor de horeca ten einde is. De broers Ludwig en Alexander Rodenbach – what’s in a name? – van restaurant Maria van Bourgondië hadden een aparte tafel gedekt voor de koningin, maar ook familie en vrienden uitgenodigd om koninklijk te tafelen op hun terras. “Wat doe je als de koningin komt? Een koninginnehapje bestellen”, grapte Petra Wentein, jeugdvriendin van de familie Rodenbach.

Eventjers stelde zich een probleem: een auto met gehandicaptenkaart stond geparkeerd voor het terras. Het zag ernaar uit dat de wagen zou moeten weggetakeld worden. Maar de Staatsveiligheid kon de bestuurster traceren. Die verplaatte haar auto net op tijd voor het koninklijk terrasmoment…

Rodenbach

Vive la reine! reipen enkel gasten enthousiast. Koningin Mathilde ontsmette haar handen vooraleer zij het terras betrad. André Rodenbach, de vader van de uitbaters, had een vip-tafeltje gekregen vlak bij de ingang. Ober Dirk mocht vragen wat de koningin graag wou drinken.

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

Koningin Mathilde hield het op een koffie en wat water, gouverneur Calr De Caluwé bestelde een frisse pint. Politieke correcte keuzes, want in de stad van de Brugse Zot een Rodenbach drinken zou heiligschennis betekend hebben. “Indien de koningin een biertje wou, zouden we als compromis Kasteelbier geserveerd hebben”, beweert Alexander Rodenbach met een glimlach.

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

De twee broers Rodenbach mochten in het gezelschap van Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge, tafelen met de koningin. Gezien de anderhalve meter afstand tussen de tafelgenoten mocht het mondmasker even af. Sandra Timmerman polste uiteraard naar de levensvatbaarheid van de lokale horeca in volle coronacrisis. “Ik vrees dat een aantal Brugse horecazaken de crisis niet zullen overleven. Ze zijn te afhankelijk van het toerisme. Brugge heeft als toeristische stad veel meer dan andere steden geleden onder deze crisis.”

Koningin Mathilde op bezoek in Brugge met modieus mondmasker
© Davy Coghe

“Het zal nog lang duren eer toeristen uit verdere landen en continenten terugkeren naar Brugge. Ik vermoed dat Brugge zich pas in 2022 ten volle zal hersteld hebben van de coronacrisis en opnieuw evenvel toeristen lokt als in 2019”, besloot Sandra Timmerman. Tegen de middag vertrok Koningin Mathilde uit Brugge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.