Koning Filip benoemt Réginald Moreels tot commandeur in de Kroonorde

Réginald Moreels werd vorig jaar nog in audiëntie ontvangen door de koning. © gf
Hannes Hosten

Koning Filip heeft ‘topdokter’ en voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Réginald Moreels (74) benoemd tot commandeur in de Kroonorde. “Een verrassing”, zegt de Oostendse oorlogschirurg, die vermoedt dat de koning vooral zijn inspanningen voor de oprichting van een medisch centrum in Oost-Congo wil honoreren.

Aan de vooravond van de Nationale Feestdag reikt de koning traditiegetrouw een reeks eretekens uit in de Kroonorde en de Leopoldsorde en verheft hij een aantal medeburgers in de adelstand. Dit jaar werden 28 verdienstelijke landgenoten gelauwerd. Naast Réginald Moreels werd onder meer ook muzikant Stromae en topchef Seppe Nobels commandeur in de Kroonorde. Ook sterrenkok Peter Goossens kreeg een eretitel: commandant in de Leopoldsorde.

“Ik wandelde eergisteren door de Kapellestraat toen ik gebeld werd door het Hof. Het was een complete verrassing”, vertelt Moreels. “Beleefdheidshalve vragen ze of je akkoord bent om het ereteken in ontvangst te nemen, maar ik denk niet dat veel mensen dat weigeren. Je krijgt alleszins niet veel tijd om dat te doen, want vandaag staat de beslissing al in het Staatsblad.”

“Bekroning voor atypisch cv”

“Ik zie het als een bekroning voor mijn atypische cv. Ik ben altijd royalist gebleven: ik vind dat de koning in dit moeilijke land een matigende en verzoenende rol speelt. De keuze aan wie deze eretekens worden toegekend, ligt volledig in handen van koning Filip zelf. Dat gebeurt niet door een administratie of een kabinet.”

“Ik weet wel dat de koning mijn werk in Oost-Congo van nabij volgt. Ik zet daar mijn schouders onder de opstart van een medisch centrum, dat drie jaar geleden werd geopend. Eind augustus vorig jaar werd ik daarvoor in audiëntie ontvangen door de paus en in oktober door de koning. Koning Filip is goed op de hoogte van het conflict in Oost-Congo. Tijdens een plechtigheid op 21 november zal hij mij het ereteken overhandigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier