Komende vrijdag eerste vaccinaties in zaal De Mast in Torhout

In De Mast in Torhout de verantwoordelijken en de burgemeesters van de drie betrokken gemeenten: v.l.n.r. Lore Cortvriendt, Kristof Audenaert, Karolien Damman, Liesbeth Claeys, Patrick Lansens en Charlotte Vandendriessche.©Johan Sabbe
In De Mast in Torhout de verantwoordelijken en de burgemeesters van de drie betrokken gemeenten: v.l.n.r. Lore Cortvriendt, Kristof Audenaert, Karolien Damman, Liesbeth Claeys, Patrick Lansens en Charlotte Vandendriessche.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De vaccinatiecentra van de eerstelijnszone Houtland en Polder zijn er helemaal klaar voor. De komende maanden kunnen de inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark zich tegen corona laten inenten in zaal De Mast in Torhout en die van Gistel, Ichtegem en Oudenburg in zaal Zomerloos in Gistel. Komende vrijdag hebben in De Mast de eerste vaccinaties plaats.

Die eerste prikken, wellicht maar een 100-tal, zijn bestemd voor mensen uit de eerstelijnszorg, onder wie de huisartsen.

Vermijden dat het een kille bedoening wordt

In Torhout zorgen Liesbeth Claeys, Charlotte Vandendriessche en Lore Cortvriendt voor de coördinatie van het vaccineren. Liesbeth, die in Brugge woont, is de centrumverantwoordelijke van De Mast en Charlotte, die uit Izegem komt, staat in voor alles wat er met de bevolking te maken heeft, onder andere de mobiliteit naar De Mast. Lore, bekend van Brasserie Heuvelhof in Torhout, overkoepelt de werking van zowel De Mast als Zomerloos.

“Na de testronden van vorige week zijn onze twee vaccinatiecentra nu volledig klaar voor gebruik”, zegt laatstgenoemde. “In Torhout beschikken we over vijf vaccinatielijnen, in Gistel over vier. Elke lijn is goed voor twee spreekruimten en een dokterskabinet. Voor de opbouw werd samengewerkt met een standenbouwer. We hebben niet alleen naar de praktische en technische kant van de zaak gekeken, maar ook naar de toegankelijkheid en het creëren van een min of meer huiselijke sfeer. We willen absoluut vermijden dat het een kil gebeuren wordt.”

Elke vaccinatielijn heeft een kleur: blauw, geel, rood, groen en oranje. Er zijn ook sfeerbeelden te zien van de thuisgemeenten van de bezoekers.

Maximumcapaciteit van 850 vaccinaties per locatie en per dag

In De Mast kwamen de betrokken burgemeesters maandagavond een kijkje nemen: Kristof Audenaert (Torhout), Patrick Lansens (Koekelare) en Karolien Damman (Kortemark). En ze zagen dat het goed was.

Op volle capaciteit zullen de vaccinatiecentra dagelijks van 8.30 uur tot 21.15 uur operationeel zijn, in principe van maandag tot en met zaterdag. Op volle kracht kunnen er in elk van de twee centra om en bij de 850 mensen per dag gevaccineerd worden. Alles hangt echter af van het aantal beschikbare vaccins en voorlopig zijn dat er nog weinig.

De vaccinatieteams in De Mast en Zomerloos kunnen rekenen op in totaal ongeveer 800 vrijwilligers. Het is nu wachten op het moment waarop de oproepingsbrieven naar de bevolking verstuurd worden. Dat hangt af van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat in Vlaanderen de vaccinaties behartigt.

Info: www.laatjevaccineren.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.