Koksijde maakt expo Dach toegankelijk voor doven en slechthorenden

Vanaf 1 juli is via de erfgoedapp uitleg in Vlaamse Gebarentaal beschikbaar bij de tentoonstelling.© Olivier Tilmant
Vanaf 1 juli is via de erfgoedapp uitleg in Vlaamse Gebarentaal beschikbaar bij de tentoonstelling.© Olivier Tilmant
Redactie KW

Kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde heeft de expo Dach toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden. Vanaf 1 juli is via de erfgoedapp uitleg in Vlaamse Gebarentaal beschikbaar bij de tentoonstelling. De expo toont beeldhouwkunst vanaf de jaren 50 tot nu.

Uit de tentoonstelling werden 13 werken geselecteerd die een speciale toelichting krijgen. Het is de eerste keer dat een tentoonstelling van actuele kunst zich met een Vlaamse Gebarentaaltour richt op doven en slechthorenden. Met behulp van een app krijgen zij uitleg op maat. De app moet op smartphone gedownload worden, waarop de tour kan worden gedownload. Voor de juiste uitleg moeten de bezoekers vervolgens het nummer van de kunstwerken invullen.

“Met een tour in Vlaamse Gebarentaal tonen we dat we er als gemeente staan voor iedereen. We willen iedereen aan boord en we willen graag alle drempels wegwerken voor al wie in deze mooie kustgemeente wil genieten van vrije tijd, kunst en cultuur”, zegt Schepen van Cultuur en Erfgoed, Stéphanie Anseeuw.

De expo laat bezoekers kennismaken met de beeldhouwkunst van de afgelopen decennia. Er wordt een boog gespannen van bijna zeven decennia, van ‘Dach’ van Oswald Oberhuber uit 1952 tot de in situ gerealiseerde muurtekening ‘Watt’ van Hannelore Van Dijck. Van bekende kunstenaars zoals Michäel Borremans en Johan Tahon tot bij een breed publiek minder bekende kunstenaars als Nina Canell, Neo Matloga, René Heyvaert, Ella Littwitz.

De expo loopt nog tot 14 november 2021.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.