Koen Wauters restaureert de reus van de Meli

Wim Duflou (links) en Koen Wauters bij de iconische reus van de Meli. © TOGH
Redactie KW

Wie al eens langs de N8 door Oostvleteren passeert, zal het wellicht al opgevallen zijn. Bij het bedrijf PubliX ligt een reus te slapen. Het gaat om de vroegere reus van Meli Park die door Koen Wauters (45) gerestaureerd wordt en binnenkort een nieuw plekje krijgt in Plopsaland.

Plopsaland De Panne verwelkomt binnenkort ‘De Reus’ in het park. De populaire figuur uit het Sprookjesbos van het voormalige Meli Park werd door Plopsa aangekocht en krijgt binnenkort opnieuw een plekje in het park. Meli Park, dat vooral in het teken van de bijen stond, was van 1935 tot 1999 in handen van de familie Florizoone. In 1952 opende het park het populaire Sprookjesbos met tientallen sprookjes waaronder De Reus, De Prinses op de Erwt, De Vliegende Heks… In 1999 werd Meli Park verkocht aan Studio 100, dat het in 2000 tot Plopsaland De Panne omtoverde. Na de verkoop van Meli Park aan Studio 100 kwam de reus bij restaurant De Rentakker in Loker terecht. Na twintig jaar vindt Plopsaland De Panne het dan ook hoog tijd om de befaamde reus terug naar het park te halen.

Nostalgie

“Bezoekers vragen ons nog vaak naar authentieke attributen uit het Meli-tijdperk, vandaar de keuze om de reus terug naar Plopsaland De Panne te halen”, aldus Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group. “We vinden het dan ook leuk om de nostalgische gevoelens uit de Meli-periode bij ouders en vooral grootouders tijdens hun volgende bezoekje opnieuw op te wekken.”

De afgelopen jaren stond – of beter lag – de reus jarenlang op de parking van restaurant De Rentakker in de Heuvellandse deelgemeente Loker. Toen de zaakvoerder overleed en het restaurant op 30 september de deuren sloot, kon Plopsaland de reus opnieuw kopen. Het beeld was echter aan een opknapbeurt toe. Daarvoor klopte Plopsaland aan bij Koen Wauters (45) van PubliX en Koen’s Fine Art. “Ik ben begonnen in de reclamewereld in de jaren negentig bij Publidesign in Oostende”, vertelt Koen, die afkomstig is van Oostende maar momenteel in Gijverinkhove woont. “Daarna ging ik aan de slag in Meli Park als decorateur en onderhoudspersoneel. Ik heb nog een jaar Plopsaland meegemaakt, maar dan ben ik zelfstandig geworden. Mijn eerste atelier was in Beveren-aan-den-IJzer. Drie jaar geleden verhuisden we naar de nieuwbouw op het nieuwe industrieterrein in Oostvleteren.”

Samen met zijn ex-vrouw Vanessa Wittebroodt is Koen zaakvoerder van W&W Compagny. “We doen onder de naam PubliX alles van reclame en belettering. Onder de naam Koen’s Fine Art doen we het ambachtelijke, zoals logo’s schilderen met de hand. Soms zitten er daar ook leuke opdrachten tussen, zoals de restauratie van De Reus. “Zeker omdat ik vroeger in de Meli werkte”, vertelt Koen. “Toen heb ik al veel attracties en decoraties geschilderd en gerestaureerd. Ik herinner me nog dat een medewerker van het park een uur lang moest snurken voor de geluidsopname bij de reus. Nu hebben we de reus helemaal gerestaureerd: polyester hersteld, lak, opnieuw geschilderd, vernist… Maar Plopsaland is al langer een grote klant van ons. Alles is al door onze handen gegaan. De Konijntjes zijn bijvoorbeeld geregeld aan een opknapbeurt toe. Op een drukke dag zitten er immers 10.000 kinderen op zo’n konijntjes. Dan slijt die verf snel af. Maar ook alle figuren, zoals het beeld van Kabouter Plop die op het rondpunt in Oostduinkerke staat, worden door ons gerestaureerd.”

Bellewaerde

Ook van Bellewaerde in Ieper krijgt Stefaan soms opdrachten. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld de theekopjes gerestaureerd. Toen stond het hier vol met die theekoppen. Nu is Bellewaerde in Halloweenstemming en wij hebben de auto gedaan die in het park rondrijdt”, zegt Koen. “Maar we zitten overal in het land. In een hotel in Brussel hebben we een hele koker beschilderd in decoratieve lijnen. Vijf verdiepingen hoog. En voor Edouard Vermeulen van Natan schilderden we vorig jaar nog handmatig Merry Christmas in de vitrine van zijn winkel.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten