Koen (43) ontwerpt padelrackets met vlas in atelier op Oosteroever: “Er is heel veel geëxperimenteerd geweest”

Koen ontwerpt padelrackets met vlas. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het wereldwijde populaire spel ‘padel’ inspireert mensen om creatief uit de hoek te komen. Zo ontwerpt Koen Hubert uit Oostende tegenwoordig op maat gemaakte padelrackets voor blessuregevoelige mensen. Dat doet hij in zijn atelier op Oosteroever. “We nemen de mensen mee door het hele proces”, zegt Koen.

Zeven jaar geleden is Koen zelf gestart met padel en daar heeft zijn vrouw alles mee te maken. “Mijn vrouw heeft altijd getennist op hoog niveau”, vertelt Koen. “We waren dus geen match, want toen ik tegen haar speelde, moest ik vooral achter tennisballen aanhollen. Tot padel enorm populair werd. Ondertussen ben ik in padel beter geworden dan mijn vrouw. Het voordeel van padel is dat je op verschillende niveaus toch een spel hebt.”

Net als heel veel mensen had ook Koen geen idee welke racket hij nu precies moest aanschaffen toen hij met het spel startte. “Meestal kiezen de mensen er een mooi kleurtje uit of ze kiezen op basis van de vorm”, weet Koen. “In theorie kopen de meeste mensen een foute racket. Het is zo dat de meeste blessures gekweekt worden. Zelfs mijn vrouw raakte zwaar geblesseerd aan de elleboog en dat komt vermoedelijk door de racket die door haar gebruikt werd.”

Geen massaproduct

En dus ging Koen op zoek naar een oplossing. Zo kwam hij in contact met een Spaanse ingenieur die al lang padelrackets maakt. “Ik was vooral op zoek naar een project voor mezelf. Hij heeft mij begeleid doorheen het hele proces om te komen tot waar ik nu sta in het productieproces met mijn rackets. Er is heel veel geëxperimenteerd geweest en velen hebben het niet gehaald. Maar nu hebben we wel een topproduct”, aldus de man.

Voldoende reden voor Koen om het te commercialiseren. Kleinschalig, dat wel. “We willen geen massaproduct”, duidt Koen. “Wat nu zo speciaal is aan mijn racket? Die is uit vlas gemaakt. De racket gaat twee keer de oven in, een techniek die alleen maar in de luchtvaart- en de automobielsector gebruikt wordt. Daardoor kunnen we een veel lichtere racket produceren. Mensen kunnen trouwens zelf het aantal lagen vlas kiezen. We nemen ze mee door het hele proces. De prijs? 250 euro: dat is niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste.”

Proces

Momenteel werkt Koen nog halftijds bij zijn zoon die een bedrijf heeft die auto’s en bestelwagens verhuurt. “Ik werk ’s morgens bij mijn zoon en ’s middags werk ik in mijn atelier op een boogscheut van mijn zoons bedrijf. Ik werk volledig op maat van de mensen die een racket bestellen. Het proces duurt ongeveer een tiental dagen. Mensen hebben daar niet altijd een idee van, maar het produceren van zo’n padelracket is echt wel een serieus proces. Ik hoop hier mijn job van te kunnen maken in de toekomst, maar ik ben blij met het werk dat ik nu al heb”, besluit de man.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier