Koekelare: “Gevoel dat je nuttig bent, is met geen geld te koop”

Bieke Cobbaert

Melanie Soenen (22) is dé Krak van Koekelare. Een titel die ze terecht heeft verdiend. “Het is een motivatie om te blijven doen waarmee ik bezig ben”, zegt de vrijwilligster van natuurwerkgroep De Kerkuil. “Mij mag je gerust zes uren in een uitkijkpost steken met enkel mijn verrekijker. Ik zal mij niet vervelen!”

Melanie Soenen woont al haar hele leven in Bovekerke. “Een echte Bovekerkse zou ik mezelf niet noemen, maar toen ik op kot zat in Gent, was ik wel altijd blij dat ik in het weekend terug kon naar de Bovekerkse rust en mijn vertrouwde omgeving”, begint Melanie, die heel tevreden is dat ze werd verkozen tot Krak van Koekelare. “Het is voor mij vooral een motivatie om te blijven doen waarmee ik bezig ben. Want soms is het wat veel en ik krijg al eens het deksel op mijn neus. Wetende dat veel mensen me steunen en het me van harte gunnen om Krak te zijn, doet deugd.”

Vogelspotten is niet bepaald de meest beoefende hobby, hoe ben je daar in gerold? “Vogels interesseren me al van kleins af. De nerd in mij spot heel graag vogels, vooral roofvogels en uilen dan. Al ben ik gefascineerd door vrijwel elk dier. Mij mag je gerust zes uren in een uitkijkpost steken met enkel mijn verrekijker. Ik zal mij zeker niet vervelen”

Melanie is actief lid van natuurwerkgroep De Kerkuil. “De drijfveer daarvoor is niet ver te zoeken, aangezien ik heel graag met roofvogels bezig ben. Het van de eerste rij meemaken is echt uniek. Het zijn niet altijd de mooiste werkjes, vaak is het ook nestkasten kuisen en ophangen. Maar als ik dan een klein kerkuiltje of kiekendiefje mag ringen en vasthouden, voel ik echt innig geluk. Wetende dat mijn werk bijgedragen heeft aan dit moment. Mijn medevrijwilligers zijn stuk voor stuk mensen met heel veel kennis van zaken. Ik kijk op naar hen en leer maar al te graag bij.”

Bos in met roofvogel

“Als ik niet moet werken, probeer ik zoveel mogelijk tijd te maken voor mijn eigen roofvogel. We gaan dan samen wandelen in het bos. Daar laat ik haar dan ook los en trainen we. Het is een ongewone hobby die niet veel mensen uitoefenen. Er zijn steeds nieuwsgierige voorbijgangers die gefascineerd toekijken en al snel zeggen ‘dat wil ik ook’. Maar het is niet te onderschatten: er komt veel bij kijken en het vergt veel kennis.”

Melanie heeft ook nog tijd voor andere hobby’s. “Sinds korte tijd doe ik ook aan handletteren. Vooral tijdens deze koude dagen is het de ideale bezigheid. Ik ben gewoon graag geconcentreerd bezig. Als het nu handletteren, ontwerpen of fotograferen is, ik haal voldoening uit het creëren.”

“De nerd in mij spot heel graag vogels, vooral roofvogels en uilen dan”

“Jelle en zijn prachtige persoon in de kijker zetten”

Je was medeorganisator van Hardt, een muziek- en kunstevent in oktober als eerbetoon aan je overleden vriend Jelle. Heeft het geholpen in je verwerkingsproces?

Hardt zie ik een beetje als het ‘laatste’ wat ik kan terugdoen voor Jelle. Geen gerechtelijke procedures, geen vluchtmisdrijf, geen negativiteit. Met Hardt hebben we de mogelijkheid om enkel Jelle en zijn prachtig persoon in de kijker zetten. Gewoon met vrienden en omstaanders een leuke avond beleven, met Jelle dicht bij ons en ruimte om te rouwen, maar evengoed om te lachen en gewoon verenigd te zijn. Het vergde soms ook veel energie omdat we alles juist wilden doen, maar nadien gaf het evenveel energie terug. Het is de bedoeling dat we het event jaarlijks organiseren.”

Wat zijn je drijfveren om aan vrijwilligerswerk te doen?

“Vrijwilligerswerk is voor mij persoonlijk gelinkt aan engagement, aan ondernemingszin. Een uitdaging die steeds opnieuw voldoening geeft. Niet enkel het werk, maar ook alles er rond. De vriendschappen, de kennis en vooral het gevoel dat je écht nuttig bent, is met geen geld te kopen. Het zijn dan ook steeds projecten die mij nauw aan het hart liggen. Zolang die liefde voor een project er is, voelt vrijwilligerswerk aan als een hobby.”

Ben je de enige uit je gezin die zich sociaal engageert?

“Mijn ouders zitten in het bestuur van Moscou Leeft. Een ietwat uit de hand gelopen buurtfeest. In de zomer zijn er toch altijd een 300-tal mensen die genieten van een barbecue met optredens, animatie.. En mijn broer is lid van de scouts in Koekelare.”

Zijn er dingen in je gemeente die je wil veranderen?

“Ik ben tevreden met de initiatieven die in Koekelare genomen worden. De kerstmarkt, dolle dinsdagen, toneelvoorstellingen… Maar nog meer evenementen kunnen natuurlijk nooit kwaad.”

Bio Melanie Soenen

Privé

Melanie (22) is de jongste dochter van Stefaan Soenen en Katrien Rommelaere. Ze woont nog thuis in de Noordstraat in Bovekerke. Broer Matthias (28) en zus Stephanie (27) zijn het huis uit. Melanie wordt binnenkort meter van het eerste kindje van haar zus. Ze was de vriendin van Jelle Tommeleyn.

Loopbaan

Ging naar school in Koekelare tot ze in het derde middelbaar grafische media startte aan het KTA in Brugge. Daarna studeerde ze beeldende vormgeving aan Sint-Lucas in Gent. Ze werkt sinds september 2017 bij Dille & Kamille in Brugge.

Hobby’s

Vogelspotten, fotografie,…

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.