Kerkstraat wordt omgetoverd tot Chaussée Romantique

Paul Bruneel

Wie in deze coronatijd een leuke valentijn vol verrassingen wil beleven, kan terecht in Middelkerke. Deze week wordt alles in gereedheid gebracht en worden decoraties en versieringen geplaatst. De handelaars worden meer dan ooit betrokken in het hele valentijngebeuren dat tot 21 februari duurt.

Middelkerke en valentijn zijn al jaren met elkaar verbonden. Jaren terug was er zelfs een heus valentijnsweekend in de gemeente, een themaweekend dat een van de populairste van het jaar werd. Ook de jaarlijkse veldrit stond steevast in het teken van valentijn.

Dit jaar wil men van Middelkerke het liefdesnest bij uitstek aan de kust maken en daarom worden kosten noch moeite gespaard om romantiek tentoon te spreiden. De handelaars spelen een heel speciale rol in het hele romantische gebeuren.

Schepen voor Lokale Economie Natacha Lejaeghere (Lijst Dedecker): “Wij hebben een tijdje geleden een oproep gelanceerd naar de lokale handelaars toe om tijdens de valentijnsperiode hun etalage een romantische touch te geven en liefdevolle slogans op de ramen te plaatsen. Onze oproep werd heel goed opgevolgd en het is een win-win-situatie want volgens onderzoek krijgen handelszaken met een mooi aangeklede vitrine ook meer volk over de vloer. Als gemeentebestuur willen wij niet achterblijven, wij zullen zorgen voor een romantische aankleding van de gemeente.”

Warandetoren

Je zult er gewoon niet naast kunnen kijken als je in Middelkerke rondwandelt, valentijn heeft er nu al zijn intrede gedaan. Een van de trekpleisters wordt de Warandetoren die voor de gelegenheid omgetoverd wordt tot liefdestoren en een rood licht zal uitstralen. Vlak voor de toren staat ook een reuzenhart opgesteld en tijdens de wandeling tussen de hartjes door zullen koppels via bordjes bevraagd worden over hoe het gesteld is met het liefdesleven. Er wordt ook een hek aangebracht waar liefdesslotjes als bewijs van een ware liefde kunnen worden vastgemaakt, een traditie die bekend is in veel grote steden.

“In het Normandpark komt een feeërieke verlichting met honderden rode lichtjes en het park zal ook open blijven tot 21 uur. Wie zijn liefde wil verkondigen, zal dat kunnen doen door een gratis kaartje te posten in de liefdesbrievenbus”, geeft schepen Lejaeghere nog mee.

De Kerkstraat wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot de Chaussée Romantique en overal worden valentijnsbanners opgehangen. Op andere plaatsen in de gemeente zullen romantische spreuken en citaten te vinden zijn. Heel wat handelaars pakken ook uit met een valentijn-takeaway en dat is allemaal te vinden op de gemeentelijke website.

Kevin en Romina

Romina Debaerdemaeker (27) en Kevin Winand (33), ook bekend als het showduo Kevin en Romina, kijken reikhalzend uit naar valentijn.

“Ik vind het wel fijn dat de liefde in de kijker wordt geplaatst. Ik vind dat dit eigenlijk iedere dag moet gebeuren, maar zo’n uitspringertje is wel leuk. Wij maken er niet direct een groot feest van, maar er zullen wel kleine geschenkjes worden uitgedeeld en ik weet dat ik Kevin heel gelukkig kan maken met steak bearnaise. Wij zullen er zeker ook onze zoon Alejandro bij betrekken. Wij zijn dit jaar 11 jaar samen en 9 jaar getrouwd en op valentijn zit bij ons nog geen sleet hoor”, zegt Romina.

Gevulde liefdesmand

Andere jaren staan ze met valentijn op een podium, maar nu is dat uiteraard niet het geval. “Ik denk dat we dit nog het meest gaan missen. Ieder jaar presenteren we met valentijn een speciaal programma, doorspekt met liefdesliedjes. Dansen hoort er dan ook altijd bij, volgend jaar zijn we zeker weer paraat”, lacht Romina.

Wie aankopen doet in lokale handelszaken krijgt in de valentijnsperiode een bedankingskaartje waarmee een gevulde liefdesmand met lekkers kan worden gewonnen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.