Kavoo, champagne met advies: Doriane en Bjorn vertolken hun passie en kennis nu ook in winkel

Doriane en Bjorn brengen lekkere en betaalbare champagnes naar Wevelgem. © Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Voor velen is champagne een godendrank. Dat is zeker zo voor Doriane Deconninck en Bjorn Wijffels. Na vele bezoeken aan de regio begonnen ze degustaties te organiseren en sinds kort verkopen ze champagnes in Kavoo, hun winkel in de Menenstraat. Niet de grootste merken, wel lekkere champagnes voor een zacht prijsje, en het advies van het koppel krijg je er gratis bovenop.

Het avontuur van Bjorn Wyffels en Doriane Deconninck begon bescheiden, met Bjorns groeiende interesse in champagne tijdens zijn reizen naar de Champagnestreek.

Tastings

“Uiteindelijk liet ik mij in 2013 overhalen om zelf een degustatie te organiseren”, vertelt Bjorn. “Vergelijk het met een Tupperware event (lacht). Het was een kleine groep: enkele vrienden, een collega, maar ook mijn zus en haar collega. Zo ontmoette ik Doriane, die onmiddellijk aanbood ook bij haar thuis een tasting te organiseren. Ze was mijn eerste klant, maar nu is ze heel wat meer!”

Ook de degustatie bij Doriane was een succes. Ondertussen hadden zij en Bjorn elkaar ook gevonden in hun gemeenschappelijke interesse voor dansen en motorfietsen. “Het jaar daarop werden we danspartners bij de dansles”, vertelt Doriane. “Na een van de lessen vroeg hij me of ik eventueel zou geïnteresseerd zijn om hem te vergezellen op een trip naar de Champagnestreek. ‘Ik dacht dat je me het nooit ging vragen!’, antwoordde ik.”

Met restaurants

De motor, het dansen en … de champagne. De tijd was rijp om hun passie voor de bubbels verder uit te dragen. In 2016 startten ze met B&D Degustations. Al vlug gaven ze hun kennis en producten door aan restaurants die degustatiemenu’s met champagne organiseerden.

“We gaan tot bij de boeren, we proeven en weten wat erbovenuit steekt”

“Het restaurant bezorgt ons het menu, waarbij wij de gepaste champagne serveren”, zegt Bjorn, die ondertussen gediplomeerd sommelier is. “Dit jaar verzorgen we degustatiemenu’s in onder meer ’t Damberd in Lichtervelde, La Cravache in Rekkem, Béus in Passendale, au Petit Château in Moeskroen, Gastro Henri en Sublime in Rumbeke. Sinds vorig jaar zijn we ook de partner bij wijndegustaties. Tijdens zo’n degustatie maken we een wereldreis. Die begint in ‘d Hellekapelle in Loker, waarna we via Oostenrijk, Frankrijk, Portugal en Zuid-Afrika naar India reizen.”

Laat je leiden

“Geleidelijk aan rijpte het idee om een winkel te beginnen”, zegt Doriane. “Omdat de degustaties bij iemand thuis voor velen een drempel bleken te zijn. We vonden dit pand om er onze winkel Kavoo in onder te brengen. Er is nog wat werk aan, maar we hopen in de nabije toekomst ook hier proeverijen te organiseren.”

Het enthousiasme waarmee het koppel vertelt over hun liefde voor champagne werkt aanstekelijk. Ook voor wie er niet mee vertrouwd is. “Je hoeft niks te kennen van champagne”, zegt Doriane. “Wie interesse heeft, kan bij ons terecht. Vaak vraag ik bezoekers: welke wijn drink je graag? Met hun antwoord kan ik hen de ideale champagne aanraden.”

“We hopen in de nabije toekomst ook hier proeverijen te organiseren”

De Champagnestreek telt zowat 15.000 champagneboeren. Kavoo focust zich op de plaatselijke producenten, waarbij kwaliteit steeds primeert. Zo trekken Doriane en Bjorn vaak tot in de Aube, 450 kilometer ver. De champagnes zijn er bijzonder lekker, maar minder gekend. Minimaal om de maand vullen ze hun bestelwagen met kistjes champagne. Ze bezoeken een vijftiental vaste adressen, en jaarlijks gaan ze op prospectie bij een vijftal nieuwe huizen.

Tot bij de boeren

In de winkel vind je vooral champagnes, maar het aanbod bevat ook een aantal wijnen, zoals die uit ‘d Hellekapelle in Loker. Of De Kleine Bubbels, de mousserende wijnen van de Wevelgemse Wijngaard den Eik.

“Onze champagnes verschillen van die in de supermarkten”, weet Bjorn. “De grote merken die zij aanbieden, zoals Piper Heidsieck, zijn vanzelfsprekend lekker. Wij kunnen echter een evenwaardig product aanbieden dat heel wat goedkoper is.”

“Wij doen namelijk alles zelf”, pikt Doriane in. “We gaan tot bij de boeren, we proeven en weten wat erbovenuit steekt, we regelen zelf de douanekosten en we stellen de champagne te koop in onze eigen winkel. Je vindt bij ons de volledige keten, van producent tot klant.”

www.kavoo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier