Kari (21) en Kevin (25) schepen voor één dag op Wereld Downsyndroomdag

Schepen Hina Bhatti, Kevin en Kari. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De stad Oostende had donderdag twee nieuwe bijzondere schepenen. Kevin Muller en Kari Verleysen legden donderdagmorgen de eed af in handen van burgemeester Bart Tommelein. In kader van Wereld Downsyndroomdag hadden ze een drukke werkdag op het stadhuis en mochten ze hun ideeën voor een inclusievere stad meegeven.

Met twee verschillende kousen aan de voeten – het symbool om te tonen dat het oké is om anders te zijn – poseren Kevin en Kari trots op de foto met schepen Hina Bhatti. De Open VLD-politica is verantwoordelijk voor toegankelijkheid en nam daarom het initiatief om de teugels vandaag over te geven aan de twee jongeren met het syndroom van Down. Om de dag te starten moesten ze eerst ook officieel de eed afleggen en daarna stonden enkele bezoeken op de agenda aan verschillende diensten. Ze gingen onder meer langs bij de wijkpolitie en mochten tijdens een werklunch ook hun ideeën delen. “Het is een bijzonder leuke ervaring”, vertelt Kari. Als ze rondkijkt in de gemeenteraadszaal ziet ze dat er alleen maar portretten hangen van mannelijke burgemeester en daar mag er volgens Kari wel eens verandering in komen. “Er mag ook wel eens een vrouw burgemeester worden”, merkt ze op.

Voor schepen Bhatti is het ook een leerrijke ervaring. “Ik heb Kevin al een paar keer ontmoet via Ithaka. Hij is dan ook een hele actieve jongeman. Naast zijn job bij Ithaka werkt hij op de school waar hij als kleuter ook zat, maar ook bij De Vlasschaard en bij Bpost. In zijn vrije tijd doet hij aan basket. Kari was me dan weer opgevallen door haar rol in de film Hazegras. Je zag meteen dat het een straffe madam is. Het leken me dan ook de ideale kandidaten om vandaag uit te nodigen en eens te luisteren wat zij vinden dat we moeten doen om de stad beter te maken. Ze vinden alvast dat we werk moeten maken van een betere weerspiegeling van mensen met een beperking in onze communicatie en daar zullen we onmiddellijk mee aan de slag gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier