https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kapper Lieven hangt na bijna 45 jaar schaar aan de haak

Lieven Vanhee en zijn vrouw Janice Persyn.© foto WME
Lieven Vanhee en zijn vrouw Janice Persyn.© foto WME
Philippe Verhaest

Zaterdag 27 maart trekt Lieven Vanhee de deur van zijn bekend kapsalon in de Kortrijkstraat definitief achter zich dicht. De man startte zijn carrière in 1976 en zag in een kleine halve eeuw een pak Tieltenaren in zijn kappersstoel plaatsnemen. “Zonder mijn trouwe klanten zou ik nooit zo’n mooi werk hebben kunnen leveren”, zegt hij.

Dat Lieven Vanhee, die op 10 juni 66 kaarsjes mag uitblazen, als kapper aan de slag zou gaan, stond in de sterren geschreven. Hij groeide op in Meulebeke in het kapsalon van zijn ouders Camiel Vanhee en Blanche Claerhout en kreeg de stiel met de paplepel binnen. “Ik was al snel verliefd op het beroep”, graaft hij in zijn geheugen. “Een andere job kon – en kan ik me nog steeds – niet inbeelden.”

Lieven opende op 17 augustus 1976 de deuren van Kapsalon Lieven in de Kortrijkstraat. “Ik herinner me dat ik vanaf de eerste dag veel werk had”, vervolgt hij. “Al is mijn stiel in de loop der jaren wel fel veranderd. Toen ik van start ging, was lang haar nog erg populair. En er zijn alleen maar extra trends en kapsels bij gekomen. Ik heb er echter een punt van gemaakt om me altijd bij te scholen. Ik wilde mijn klanten altijd op hun wenken kunnen bedienen. En dat zal ik tot de laatste dag doen.”

‘Klapke’ veel waard

De laatste zestien jaar kreeg Lieven hulp van zijn echtgenote Janice Persyn (58), die vooral de administratieve kant van het verhaal voor haar rekening nam. “Daar ben ik mijn vrouw dankbaar voor, want zo kon ik me focussen op de kern van mijn job: de haren van onze klanten onder handen nemen. Dat heb ik 44 jaar lang met heel mijn hart gedaan, telkens met de klant voorop. Want zonder onze vele trouwe klanten zou Kapsalon Lieven nooit 44 jaar lang gewerkt kunnen hebben.”

“Kinderen van mijn klanten komen ook langs, er is geen mooier compliment”

Vooral het sociale aspect van het beroep spreekt Lieven aan. “Op zich voer je telkens dezelfde handelingen uit, maar elke klant is anders en heeft verschillende wensen. En het klapke is veel waard. Hier in mijn kapsalon heb ik heel veel gehoord: ontroerende zaken, maar af en toe legden mensen ook een deel van hun ziel bloot. Maar die gesprekken verlieten nooit mijn zaak. Als kapper ben je ook gebonden aan een zeker beroepsgeheim, vind ik. Ik heb er altijd een zaak van gemaakt om hier een soort huis van vertrouwen te creëren, een plek waar klanten zich op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn”, aldus Lieven.

Tijd voor ander leven

Na meer dan vier decennia heren, dames en kinderen gekapt te hebben, sluit Lieven eind maart een mooi tijdperk af. “Het is tijd voor een ander leven”, poneert hij. “Ik heb veel en graag gewerkt, nu zullen Janice en ikzelf wat gas terugnemen. Al was het laatste jaar op zijn zachtst gezegd bizar te noemen. Toch wilde ik koste wat het kost nog opnieuw van start gaan, anders zou het een afscheid in mineur geweest zijn. Nu kan elke klant nog eens langskomen en kunnen we op een goeie manier afscheid nemen. Weet je waar ik erg van hield? Dat de kinderen van mijn klanten ondertussen hier ook langskomen. Als kapper werk je generatieoverschrijdend. Een mooier compliment kan je niet krijgen.”

Ook het leven na het kapsalon zal goed gevuld zijn, stelt Lieven. “Het zwarte gat, daar vrezen we niet voor”, glimlacht hij. “We houden van fietsen en wandelen, bezoeken graag musea en gaan in normale tijden ook regelmatig op reis. En we zullen onze vele klanten nog wel tegen het lijf lopen. Dan halen we met plezier de verhalen van bij Kapsalon Lieven nog eens naar boven!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten