Kapelletje gerestaureerd voor ‘afsmeken van goed weer’

Redactie KW

Onlangs werd het kapelletje aan B&B Passa Dia in de Ellestraat, na een grondige restauratie, opnieuw ingewijd. Het kapelletje in Zwevegem is volgend jaar 125 jaar oud.

Het verhaal start bij Remi De Brabandere (°1875) die na zijn huwelijk met Marie Alphonsine Vanden Avenne naar de boerderij in de Ellestraat kwam. “Daar werden zijn negen oudste kinderen geboren, van allen hun voornaam beginnend met de letter ‘A’: André, Adriana, Agnes, Albert, Antoinette, Angeline, Alice, Anna en Armand”, vertelt huidig eigenaar Jo Dendauw. “In 1900 bouwde Remi Debrabandere het wit kapelletje naast de boerderij, ‘voor het afsmeken van goed weer’ voor de vruchten der aarde.”

A-lijn

Na de Eerste Wereldoorlog besloot Remi in 1922 met het hele gezin te verhuizen naar Frankrijk om daar een landbouwbedrijf uit te baten. “In Frankrijk kreeg het koppel nog drie kinderen, waar de ‘A-lijn’ werd doorgetrokken: Aimée, Anaïs en Antonine. Nog een aardig weetje is dat zowel Remi als zijn echtgenote Marie Alphonsine burgemeester werden van Bertreville, het dorp waar zij woonden. De moeder, en schoonmoeder, van het ondernemende koppel was verwant van Frank Lateur (Stijn Streuvels) en dus ook met Petrus Johannes Gezelle”, weet Jo te vertellen.

Landbouw in bijberoep

Na de verhuis nam Basiel Dendauw de boerderij in 1922 in de Ellestraat over. Al die tijd was deze eigendom van de familie Bekaert – Verhaeghe De Naeyer en is al een ruim een eeuw in uitbating door de familie Dendauw.

Toen Jo Dendauw en zijn echtgenote Veroniek Spiessens in 2001 de boerderij kochten, was deze toe aan een renovatie. “We bouwden er een nieuwe woning en startten een grondige renovatie van alle gebouwen en de omgeving. Aan landbouw doen we nog in bijberoep. In 2009 zijn we wel gestart met een bed & breakfast en vakantiewoning ‘PassaDia’ na renovatie van de voormalige paarden- en runderstallen.”

Als sluitstuk kreeg de jongste maanden ook het kapelletje er een grondige beurt. Dit gebeurde onder impuls van priester Dirk Decuypere. Nu kon men het opnieuw inwijden, bijna 125 jaar na de bouw ervan. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier