Kapel van Antonius van Padua in Marke heropend na restauratie

Verantwoordelijke André Vandenbroucke knipt het lint door. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De kapel van Antonius van Padua is weer open. Ze was enkele maanden gesloten voor restauratie na vandalisme. Begin april verdween de relikwie van Sint-Antonius – een plukje van zijn haren – die ingebouwd was in een ornament.

“Dit moet met een koevoet uitgerukt zijn”, zucht verantwoordelijke André Vandenbroucke. Het beeld van Sint-Antonius en de muren van de kapel werden besmeurd met kaarsenvet. De muren werden herschilderd en het beeld kreeg een poetsbeurt. Van de relikwie zijn er enkel nog foto’s en aandenkens.

Feestdag sint-antonius

In de kapel van Sint-Antonius komen mensen vooral na verliezen – niet enkel van voorwerpen maar ook van vrienden, kinderen of een relatie. Men gaat er ook danken om iets te behouden zoals vriendschap, werk, opgroeiende kinderen,… Op zaterdag 13 juni – niet toevallig op de feestdag van Sint-Antonius – werden de deuren opnieuw geopend en luidden de klokken weer. De kapel die in 1892 gebouwd werd, kreeg al meerdere keren te maken met vandalisme.

Op de foto zien we André Vandenbroucke die het lint doorknipte, bijgestaan door priester Marc Dhondt en achter hen Marc Speybrouck, de vrijwilliger die dit jaar verkozen werd tot Krak van Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier