https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kadoo Artuur in Gistel biedt zelfgemaakte geschenken aan

Op de foto zien we enkele cliënten van Artuur, samen met hun ergotherapeuten en orthopedagogen, algemeen directeur Saskia Verelst, voorzitter van raad van bestuur Pieter Carbon, schepen Ewin De Clercq en burgemeester Bart Halewyck die Kadoo Artuur officieel opende. © Foto AN
Redactie KW

In 2007 werd in de Sint-Jansgasthuisstraat het dagcentrum Artuur geopend, als afdeling van Duinhelm vzw. In 2012 werd er verhuisd naar de Kerkstraat. Sinds vorige week is er in het dagcentrum een geschenkafdeling geopend.

In Artuur wordt begeleiding voorzien voor volwassenen met een verstandelijke beperking, die het werken op de gewone arbeidsmarkt of in een beschutte werkplaats niet aankunnen. Artuur zoekt voor deze mensen een zinvolle activiteit.

“Het is hulp op maat van de cliënt. Voor sommigen is dat bijvoorbeeld twee dagen per week, voor anderen vier halve dagen”, legt Stephanie Valcke uit. Zij is als maatschappelijk assistente verbonden aan het centrum, samen met Vanessa De Schacht, Ilse Devos en Siel Verschoren.

Cliënten

Voor de gebruikers, door de medewerkers consequent cliënten genoemd, wordt uitgezien naar een aangepast activiteitenprogramma.

Die manier van werken matcht met het vermaatschappelijken van de zorg, zoals die door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen aanbevolen wordt. In mensentaal : gewoon waar het kan, bijzonder waar het nodig is.

Stephanie Valcke vatte het als volgt samen : “bij het invullen van de dagbesteding op maat houden we rekening met de talenten van elke cliënt, we luisteren naar hun wensen en dromen en helpen zoeken naar een betekenisvolle rol in de maatschappij.”

In het centrum in de Kerkstraat worden op die manier kwaliteitsvolle zaken gemaakt. Niet op industriële wijze, maar wel via werkprocessen die door de medewerkers op punt gesteld worden. En die leiden tot verrassend mooie resultaten.

Kadoo Artuur

Die realisaties aanbieden aan een geïnteresseerd publiek was eigenlijk een logische volgende stap. Die stap werd nu gezet. In Kadoo Artuur kan men onder andere meer terecht voor kaarsen, keramiek, wenskaarten, juwelen, tafeldecoratie. Alles door cliënten van Artuur vervaardigd.

“En als het kiezen te moeilijk wordt, dan kan er altijd ook een geschenkbon aangekocht worden”, luidt het bij Nele Haerinck, Hannah Herreman en Reini Snauwaert, die de klanten te woord staan, samen met enkele cliënten. Met de opbrengst willen de medewerkers nieuw materiaal aankopen. Er aan verdienen is niet de bedoeling. (AN)

Info : Kadoo Artuur is open op maandag en vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur en ook op woensdag van 14 tot 16 uur

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.