https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kaap van de 1.000 overlijdens door covid-19 overschreden

Ongeveer de helft van bedden op intensieve zorgen die vrijgehouden worden voor coronapatiënten zijn ingenomen. (GF)
Olivier Neese

De voorbije 24 uur werden 183 overlijdens door het coronavirus gemeld. Dat brengt het totale aantal nu op 1.011 mensen. Daarmee wordt de psychologisch kaap van de duizend overlijdens overschreden.

Van de 183 overlijdens komen er 73 uit Vlaanderen, 75 uit Wallonië en 35 uit Brussel. “93 procent van de overleden mensen zijn ouder dan 65 jaar, 40 procent ouder dan 80”, geeft viroloog Steven Van Gucht tijdens de dagelijkse update mee.

Andere cijfers:

In het ziekenhuis werden gisteren 584 extra coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor liggen op dit moment 5.367 mensen met covid-19 in het ziekenhuis.

Van die mensen liggen er 1.144 mensen op intensieve zorgen. Dat is een toename met 56 mensen ten opzichte van een dag eerder. 906 mensen worden beademd. Dat is een stijging met 72 personen. In België is er een capaciteit van ruim 2.393 bedden op intensieve zorgen voor coronapatiënten, net iets meer dan de helft is bezet.

363 mensen mochten de voorbije 24 uur het ziekenhuis verlaten. Daarmee staat dat totale aantal intussen op 2.495.

Viroloog Steven Van Gucht kwam ook terug op de discussie over het nut van het dragen van mondmaskers. “We willen onze boodschappen uit het verleden herhalen: het is belangrijk dat we afstand houden van elkaar, met de handen van ons gezicht blijven en regelmatig onze handen wassen. Het dragen van maskers voegt daar zeer weinig aan toe. Maskers hebben wel zin voor mensen die geen afstand kunnen bewaren, zoals onze hulpverleners en de mensen die werken in onze woonzorgcentra. Voor de burgers in de straat hebben mondmaskers eigenlijk weinig zin.”

“Er worden steeds minder lockdownfeestjes georganiseerd en er steeds minder handelszaken die de opgelegde regels aan hun laars lappen”, zegt het Crisiscentrum.© Getty Images/iStockphoto

Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, gaf in de rand van de persconferentie mee dat er steeds minder lockdownfeestjes worden georganiseerd en dat er steeds minder handelszaken de opgelegde regels aan hun laars lappen. “Enkel op deze manier kunnen we de situatie onder controle houden. Dit moeten we volhouden, ook al zal de verleiding de komende dagen groot worden door het mooie weer.

Daarbij pleitte hij ook voor een gezond gebruik van de media. “Het coronavirus domineert het nieuws. Een overvloed van negatief nieuws kan een impact hebben op ons gemoed, kan ons neerslachtig of nodeloos ongerust maken. Wees selectief in de hoeveelheid informatie die je opvolgt. Zorg voor een routine in je nieuwsgebruik. Het is niet nodig om constant het nieuws op te volgen. Zo zal je meer rust vinden. En wissel het volgen van het nieuws ook af met voldoende ontspanning: lees een boek of luisteren naar muziek.”

Meer info: wwww.info-coronavirus.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten