Justitie wil opnieuw meer drugscontroles in gevangenissen

© BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil dat de politie meer gaat controleren op drugbezit binnen de gevangenis. In 2019 werden nog 183 drugscontroles uitgevoerd, maar dat was de voorbije jaren niet mogelijk door de coronacrisis.

Bij een politiecontrole in de gevangenis van Gent belooft Van Quickenborne ook bijkomende middelen om gedetineerden te helpen afkicken. Experten schatten dat ongeveer 1 op 3 gevangenen drugs gebruiken tijdens hun celstraf.

“We gaan de drugcontroles systematisch opdrijven”, zegt Van Quickenborne. Drughonden zullen actief en passief op zoek gaan naar verboden middelen binnen de gevangenismuren, ook in de cellen.

Langdurig opvolgen

“Indien er drugs worden aangetroffen volgen er disciplinaire sancties. Dat kan gaan tot 1 maand isolement.” Bij extreme gevallen wordt het parket ingeschakeld en kunnen bijkomende straffen uitgesproken worden. Maar gedetineerden die verslaafd zijn, moeten ook geholpen worden, want de problematiek hypothekeert de kansen op re-integratie wanneer ze vrij komen.

In Gent start een project waarbij de gedetineerden gedurende 40 weken – bijna gans het jaar door – begeleid worden. De omkadering wordt deels gefinancierd met de winst die de gevangenis maakt uit de arbeid die gevangenen verrichten. Het gaat dan om de productie van vuurkorven, mondmaskers of paletten onder het programma ‘cellmade’.

De Gentse aanpak zou op termijn ook in andere gevangenissen worden uitgerold, maar een en ander moet nog worden uitbesteed. “Bedoeling is om dat uit te breiden naar andere gevangenissen, zoals Leuven”, zegt Van Quickenborne. “En op andere plaatsen bestaat ook de vraag om dat te doen.

“In Gent kampen een 130-tal gedetineerden met een drugverslaving. Het project zal een 15-tal gedetineerden voortdurend opvolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier