Junior Robbe Marchand rijdt Duinencross in Koksijde: “Ik denk dat ik in het zand vrij goed mijn plan trek”

In Koksijde probeert Robbe Marchand enkele UCI-punten extra te sprokkelen. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Eerstejaarsjunior Robbe Marchand (16) kiest deze winter bewust voor UCI-crossen en doet het niet onaardig. Zondag gaat hij zijn kans in Koksijde. Voor juniores is er om 10.10 uur een afwachtingscross van de wereldbeker.

Enkel vrouwen en mannen elite kunnen in de Duinencross punten voor de wereldbeker sprokkelen. Nieuwelingen, juniores en beloften rijden buiten de wereldbeker. Uiteraard schreef Robbe Marchand uit Houthulst in. Koksijde heeft naam en faam in het veld en is voor hem een halve thuiswedstrijd. Hij ging woensdagnamiddag onder leiding van Bikercoach Laurens Versteele het parcours verkennen.

“Ik kijk uit naar de cross in Koksijde”, klinkt de veldrijder van Team MJ Wood enthousiast. “Veel zandcrossen heb ik nog niet gereden. Twee jaar geleden reed ik als eerstejaarsnieuweling in Antwerpen het Belgisch kampioenschap. Dat was mijn eerste ervaring met zand. Ik werd elfde. Een resultaat waarmee ik bijzonder tevreden was. Ik denk dat ik in het zand vrij goed mijn plan trek.”

Wat hij ook op andere omlopen doet. Zaterdag sloot Marchand de Ethias Cross in Leuven als vijfde af. En was hij tot de laatste hectometer in strijd om plaats twee. “Heel blij met die vijfde plaats”, glundert hij. “Robbe Dhondt raakte snel alleen voorop. Met vier streden we om de overige podiumplaatsen. Ik besefte dat ik niet mocht wachten tot de aankomstzone. Dus probeerde ik in de slotronde nog iets ter hoogte van de balkjes. Ik nam een paar meter, maar bij het opdraaien van het asfalt richting streep zaten ze weer aan mijn wiel.”

Ik kan vrij goed lopen, dat kan in zandcrossen een voordeel zijn

In de spurt moest hij Ferre Urkens, Wies Nuyens en Seppe Van Den Boer – net als Marchand eerstejaarsjuniores – laten voorgaan. Die vijfde plaats leverde de vijfdejaarsstudent IWT zes UCI-punten extra op. Waardoor hij op de internationale ranking drie plaatsjes won en nu 91ste is. In Koksijde probeert hij enkele UCI-punten extra te sprokkelen.

Degelijke loper

“Ik ga met open mind naar de Duinencross op de luchtmachtbasis”, beweert Robbe Marchand. “Loopt het zondag goed, dan zorgt dat voor extra motivatie om naar het Belgisch kampioenschap in Lombardsijde te trekken. Is het zondag slecht, is dat niet erg. Ik kan vrij goed lopen, dat kan in dergelijke zandcrossen een voordeel zijn. Vroeger deed ik atletiek. Bij een club in Staden, sprintnummers en veldlopen. In onze familie staat koers op nummer één. Mijn vader heeft nog gekoerst, mijn oma woont naast prof Gianni Vermeersch. Vandaar dat ik al snel van sport veranderde.”

Nationale selectie

Gezien zijn uitslagen in UCI-crossen – vijfde in Leuven en Lokeren, achtste in Bredene, negende op de Koppenberg – mag Robbe Marchand volgende winter aan nationale selecties denken. Hij hoopt op zaterdag 8 januari 2022 op het BK in het militair domein in Lombardsijde een goed figuur te slaan.

“In de zomer trek ik wel eens naar Lombardsijde om in het zand te trainen”, geeft Robbe Marchand toe. “Het filmpje op de sociale media van Belgian Cycling over het parcours van het nationaal kampioenschap heb ik gezien. Het ziet er een leuke omloop uit.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.