Jongeren die zwaar verbrand raakten door gasflessen wellicht bezig met kattenkwaad

Het lijkt er sterk op dat de twee jongens die maandag zwaargewond raakten bij een brand in een houten barak bij voetbalclub KSK Wenduine, er kattenkwaad aan het uithalen waren. Ze hadden niks met de club te maken en waren zonder toestemming het hok binnengedrongen. “Toch hoop ik dat de slachtoffers goed herstellen”, zegt Vick Rouzee, voorzitter van de voetbalclub. Volgens de branddeskundige wijst alles trouwens op een zware steekvlam, en niet op een explosie. Het parket bevestigt dat de oorzaak accidenteel is.

© JVM

Naast de kantine van KSK Wenduine staat een houten barak met daarin materiaal voor outdoor-evenementen georganiseerd door de club. Tussen het materiaal staan ook enkele gasflessen.

“Onze terreinen liggen verscholen in de duinen en de jongste jaren hebben we al meermaals inbrekers over de vloer gekregen, al valt er eigenlijk niets waardevols te rapen. Ook maandag kregen we blijkbaar ongewenst bezoek. Het is een nadeel van afgezonderd te liggen. De twee jongeren kennen we niet en hadden alleszins geen toestemming om in de opslagplaats te komen. Wat daar precies gebeurde, heb ik het raden naar”, getuigt Vick Rouzee, voorzitter van KSK Wenduine.

Verbrand aan hoofd, borst en schouders

Hij werd opgebeld door de politie toen het incident net was gebeurd. Hij moest zich onmiddellijk ter plaatse komen. Vick zag de twee jongeren, ernstig verbrand aan hoofd, borst en schouders, nog in de ambulance stappen. De brandweer was volop bezig met blussen en voorkwam dat de gasflessen ontploften.

“De barak stond volledig in lichterlaaie. Nog een geluk dat de brandweerkazerne vlakbij ligt. Ik moet de pompiers feliciteren met hun snelle ingrijpen. Anders waren de omliggende duinen allicht tot een maanlandschap herleid”, gaat Vick verder.

Geen explosie maar steekvlam

Eerst was sprake van een ontploffing van een gasfles, maar dat blijkt niet zo te zijn. Volgens de branddeskundige die werd aangesteld door het parket, wijst alles op een zware steekvlam die voor zware brandwonden zorgde én de barak in lichterlaaie zette.

Wat Nick R. (19) uit Blankenberge en Sam J. (22) uit Zeebrugge met de gasflessen uitspookten, zullen verdere verhoren moeten uitwijzen. Alles wijst er voorlopig op dat ze kattenkwaad aan het uithalen waren. Nick R. is opgenomen in het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek. Sam J. mocht het brandwondencentrum van het UZ in Gent verlaten. “Ik hoop dat ze snel genezen”, zegt Vick Rouzee. “Dit wens je niemand toe.”

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.