Johny zorgt weer voor unieke kerststal in Zandvoorde

Elk jaar staat in de Sint-Bartholomeuskerk van Zandvoorde een unieke kerststal in het teken van de actualiteit. Dit jaar staat natuurlijk corona centraal en wordt de kerststal ook gekoppeld aan een kleine tentoonstelling.

Johnny Blanckaert heeft heel wat tijd gestoken in zijn coronavrije kerststal. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Johnny Blanckaert heeft heel wat tijd gestoken in zijn coronavrije kerststal. (foto ZB)©zenon bekaert beselare

Elk jaar in de kerstperiode trekt de kerk van Zandvoorde heel wat bezoekers uit de regio om de kerststal te bewonderen. De man achter deze kerststallen is Johnny Blanckaert (64) uit de Komenstraat. Johnny wasenkele jaren geleden de eerste Krak van ons blad uit het Breldorp en zijn echtgenote Christine Van Exem was vorig jaar Krak van Zonnebeke. “Ik heb voor het eerst een kerststal gebouwd in 2006. Vroeger was er altijd al een stal in de kerk maar die was duidelijk aan heropfrissing en vernieuwing toe”, begint Johnny zijn verhaal.

“Bij het bouwen van de stal liet ik me telkens inspireren door de gebeurtenissen van het voorbije jaar. Zo was er in 2008 de opbouw van een appartementsgebouw, in 2009 was het een stal met zonnepanelen. In 2013 was er de link naar de cannabisplantage waardoor we als klein dorp alle media haalden. In 2014 was het een bunker verwijzend naar de oorlogsjaren, in 2015 een duivenhok, 2016 Calais met de vluchtelingenkampen, in 2017 een voorstelling van een concert met link naar Dranouter, in 2018 verwoeste gewesten met hulde aan de gesneuvelden van de oorlog met de beeldjes van CWRM en in 2019 een moderne stal. Dit jaar is de stal gemaakt van paletten en het kostte me 400 schroeven en een zaagblaadje of twee om de paletten te ontmantelen”, lacht Johnny.

Corona als thema

Dit jaar is het thema – hoe kan het anders – corona. “Alles wat coronamaatregelen betreft, is aanwezig. Geen enkel dier of mens bevindt zich buiten de stal (blijf in je kot). De herders dragen een masker en plexiglas scheidt de bezoekers van de Heilige Familie en aan de stal hangt ook gel om de handen te ontsmetten. Dit jaar is er ook een minitentoonstelling. Per jaar dat ik al een kerststal bouwde, hangt er een foto. Alles is te bezichtigen vanaf kerstdag tot Driekoningen in de kerk van Zandvoorde. Vrije toegang van 9 tot 17 uur. Wel wordt gevraagd de coronamaatregelen in acht te nemen. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.