Joergen neemt afscheid van zijn artistieke woonproject

Joergen Rooseboom bij de familietafel in zijn boeiende tuin.© (Foto Frank)
Joergen Rooseboom bij de familietafel in zijn boeiende tuin.© (Foto Frank)
Redactie KW

Als Joergen Rooseboom over zijn creatief project in zijn woning in de Winkelsestraat begint te praten, zou je hem op het eerste gezicht misschien een ‘rare snuiter’ noemen. Maar bij nader inzien is een eerste indruk niet altijd de juiste indruk en na een rustige babbel blijkt hij een creatieveling die met eenvoudige dingen een unieke sfeer in zijn woning en zijn tuin wist te scheppen en die sfeer ook graag wil delen met anderen.

Joergen Rooseboom (47), een ongewoon geschreven voornaam en een niet alledaagse achternaam, is een leraar lichamelijke opvoeding die lesgeeft aan basisscholen De Dobbelsteen in Heule en het Open Groene in Marke. “Ik ben ook nog voorzitter van de Judoschool Kortrijk, beoefende die sport van toen ik 5 jaar was, werd 5 keer kampioen van België en zat 2 keer in de nationale selectie. Julie Vandevijver is mijn vriendin en Sverre (11), Guus (8) en Viktor zijn de kinderen”, stelt Joergen zich voor.

Joergen kocht 6 jaar geleden een woning met garage in de Winkelsestraat. “Omdat het een mooie lichtinval had. Ik wilde er mijn eigen droomwoning van maken. Zes jaar lang heb ik hier binnen verbouwd en buiten mijn droomtuin aangelegd. Dat laatste gebeurde niet altijd met strak afgelijnde grasperkjes en plantenhoekjes. Mijn tuin ziet er minder uitgelijnd uit, wel praktisch en sfeervol! Bijvoorbeeld de kruidentuin met klassieke en ook zeldzame kruiden ligt dichtbij mijn nieuwe keuken. Ik kook graag en als ik aan het koken ben, heb ik allerlei kruiden graag binnen grijpafstand. Vrienden en familie verwennen met een lekker etentje is een favoriete hobby van mij. Mijn geluk met anderen te delen… Er is ook een stukje tuin waar ik groenten voor enkele buren kweek.”

Vintage vogelkooi

Joergens tuin heeft nog verrassende dingen in petto: een vintage vogelkooi, een artistieke foto van Joergen achter (beschermend) plexiglas, een kerkstoel uit een Fatimaklooster, een schilderij van zijn zoon, een ‘vuurput’ waar de heer des huizes een grillrooster op enkele stenen legt om te barbecueën, een beeldje van een gespleten hoofd op een houten boomstammetje dat verwijst naar een mens die te veel zorgen opneemt, enz. Op het einde van de tuin staat de grote houten familietafel met vlakbij een tomatenplant waar je tijdens het eten zomaar een verse tomaat van kunt plukken. Er ligt ook een strook met zeeschelpen in diverse kleuren… En er hangen gezegden met een positieve inslag zoals ‘Wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus verdragen’. Of ‘People inspire people’, toch een soort levensmotto van de sportleraar.

Kunstenaars verkopen toch ook hun artistieke werk?

Voetbankje

En dan staat er een oude ligzetel met voetbankje onder een afdak. “Een verrassing voor mijn vriendin die hier als eerste mocht zitten. Om als eerste te lezen wat er vóór haar op een houten bord te lezen stond: ‘Wil je met me trouwen?’ En ze heeft meteen ja gezegd!”

Joergen is zelf kunstschilder. “Ik volgde trouwens een opleiding grafische vormgeving. En ik wil zeker nog een keer exposeren. Als het even kan zou ik mijn ideeën laten uitwerken door professionele kunstenaars.”

En toch verkoopt Joergen nu zijn droomwoning. “Waarom niet? Een kunstenaar verkoopt toch ook meestal zijn kunstwerk. Dit ook al omdat ik ga samenwonen met mijn vriendin Julie in Wevelgem. Een locatie tussen de twee scholen waar ik les geef. Maar ik wil zondag mijn woning eerst nog eens openstellen voor wie er zin in heeft.” (IB)

Zondag 6 juni van 14 tot 18 uur kan je de woning in de Winkelsestraat 86 bezichtigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier