Jo koopt ijskar van Jeannine die vijftig jaar rondtoerde

Jeannine Haerynck laat ijskar over aan Jo Vansteenkiste.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Jeannine Haerynck laat ijskar over aan Jo Vansteenkiste.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

De 75-jarige Jeannine Haerynck uit Wielsbeke toerde een halve eeuw met haar ijskar in de regio Izegem. Nu stopt ze er definitief mee. “Eigenlijk wilde ik er nog een seizoen bij doen, maar dat vond mijn dochter Isabelle geen goed idee”, zegt ze. “En ze heeft misschien gelijk. Een weg terug is er niet meer want ik verkocht mijn ijskar al aan Jo Vansteenkiste van Jocys IJs.”

Jeanine werd ijsventer omdat haar ganse familie al in de ‘ijsjesbusiness’ zat. “De enen leverden dozen ijs aan huis, de anderen hadden een ijskarronde”, zegt Jeannine. “Ik was 25 jaar toen ik voor het eerst de baan opging met mijn ijskar en de eerste ijsjes verkocht op straat. Altijd al in Izegem, Ingelmunster en Meulebeke. Van als het mooi weer was, van ergens in maart of april tot eind september. Zeven dagen op zeven. Iedere dag vertrok ik om 12.45 uur en kwam vaak maar thuis omstreeks 22 uur ’s avonds. Geen moment heb ik me verveeld.” “Vijftig jaar lang deed ik dezelfde toer in dezelfde richting. Voor mijn klanten heel herkenbaar. Ze wisten wanneer de ‘crèmekar’ er ongeveer zou aankomen. Van veel klanten – zowel kinderen, tieners als volwassenen – ken ik hun voornaam. Het enige negatieve aan die job was dat ik in die warmere maanden weinig tijd kon besteden aan mijn privéleven. Maar ik heb het altijd graag gedaan en dan pak je er die nadelen bij.”

Dochter Isabelle

Jeannine had naar eigen zeggen nog niet meteen zin om te stoppen. “Ik was van plan er nog een ijsjesseizoen bij te doen, maar mijn dochter Isabelle vond dat het nu toch hoog tijd was om er eens mee op te houden en te profiteren van het leven in de zomermaanden. Misschien heeft ze wel gelijk, als zal ik het raar doen als ik niet meer uit kan rijden. Ik zal mijn klanten missen. Zeker zij die al die jaren trouw een ijsje aan mijn ijskar VDB kwamen kopen. Ik wil die mensen daarvoor bedanken.”

Jeannine reed in die 50 jaar met 4 ijscamionettes. “Van de merken Volkswagen en Peugeot. Slechts één keer ging het mis topen ik met mijn eerste ijskar door wateroverlast aan het slippen ging en de camionette op haar zijkant belandde en total loss was. Voor de rest bleef ik al die jaren gespaard van ongevallen. Mijn ‘rondemelodietje’ bleef vijftig jaar hetzelfde. Tenminste op een week na toen het eens niet meer marcheerde en ik een ander melodietje gebruikte. Geen succes want mijn verkoop daalde. Ik installeerde meteen weer het oude melodietje.”

Jeannine deed 50 jaar lang dezelfde ronde maar verkocht ook nog altijd dezelfde soorten ijs. “Vanille, chocolade, mokka en pistache en af en toe een tweetal speciale ijsjes. De klanten waren daar ook best tevreden mee. “

Op feestjes

Jo Vansteenkiste van ‘Jocys IJs’ kwam pas een drietal weken geleden te weten dat de ijskar van Jeannine te koop was. “Ik was al een tijdje aan het kijken om Lendelede beter te bevoorraden en om bijvoorbeeld in het weekend eens een ijskar op een of ander feestje of evenement te plaatsen. En nu ik een tweede camionette heb kan dat. Het is niet mijn bedoeling daarvoor om extra personeel aan te werven (met een knipoog naar echtgenote Cynthia). In de camionette die ik van Jeannette kocht wil ik wel airco installeren. Ik ben ook van plan er een weekte mijn ronde mee te doen dan op mijn ijskar zonnepanelen te leggen.” “Ondertussen blijft het een beetje zoeken hoe ik mijn ijsjes kan verkopen in coronaperiode. Ik mag ijs leveren aan huis, maar ik mag niet toeren. Onbegrijpelijk! Ik zoek nu tijdelijk vaste staanplaatsen. De woensdag, zaterdag en zondag sta ik alvast in de namiddag aan mijn deur in Hoog Einde 5. Verder wil ik vaste plaatsen rechtover notariaat Sagon in de Gentsestraat en rechtover de Chiro op de Bosmolens, beide in Izegem, De Gavers in Harelbeke en ook nog ergens in Gullegem. Tot de coronamaatregelen versoepelen en ik weer mag uitrijden!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.