Niet toevallig op 6 december lanceert Tielt een nieuwe ‘speelweefselkaart’. Het gaat om een kaart waarop alle speelpleintjes van Tielt en deelgemeenten terug te vinden zijn. “Gezinnen met kinderen kunnen nagenoeg overal op wandelafstand een speelpleintje vinden”, zegt schepen van Jeugd Pascale Baert (Iedereen Tielt).
De voorbije jaren investeerde Tielt stevig in de opwaardering van verschillende speeltuinen. Dat blijft de stad ook doen. Zo wordt speelterrein Ten Broucken in Kanegem momenteel omgevormd tot een grote natuurlijke speel-, beweeg- en ontmoetingszone. Naast de twee bestaande voetbaldoelen komen er vijf nieuwe speeltoestellen. In de achtertuin van het Oud Gemeentehuis in Aarsele zijn sinds kort ook een aantal nieuwe spelelementen geplaatst. Het speelpleintje De Witte Kave staat ook nog op de planning deze maand. Daar komen binnenkort een zweefmolen en een kabelbaantje.
Stickers
Alle bestaande speelzones werden gebundeld op een overzichtskaart van 60 op 60 centimeter, die sinds 6 december te krijgen is bij het Stadspunt, bij de diensten Jeugd en Sport en in de bib. “De kaart is geografisch niet heel erg nauwkeurig, maar geeft wel duidelijk weer dat de speelpleintjes in de stad goed verspreid liggen, wat maakt dat gezinnen met kinderen nagenoeg overal op wandelafstand een speelpleintje kunnen vinden”, aldus nog Baert. Bij de kaart hoort een stickervel, waarmee de kinderen zelf stickers kunnen plakken op hun favoriete speelplekjes. De kaart kan je digitaal bekijken op www.tielt.be/jeugd/speelkaart.
Tielt ondertekent tweede klimaatpact
De gemeenteraad keurde donderdag de ondertekening van het nieuwe Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 2.0) van de Vlaamse overheid goed. Het gaat om een vervolg op het eerste klimaatpact uit 2021, dat ondertussen aangepast werd aan de scherpere Europese klimaatdoelstellingen.
Hulstplein
Lokale besturen die het LEKP 2.0 onderschrijven engageren zich onder meer om de broeikasgassen van eigen gebouwen, infrastructuur en mobiliteit met 55 procent te reduceren tegen 2030 ten opzichte van 2015. Er hangen ook subsidies aan vast voor die klimaatinspanningen. Tielt kon in 2022 al rekenen op 73.556 euro voor de ondertekening van het eerdere klimaatpact en daar komt nu nog eens minstens 25.806 euro bovenop. Gemeenten kunnen zelf kiezen wat ze met de subsidies doen, zolang de besteding bijdraagt aan het realiseren van de doelstellingen van het klimaatpact. In Tielt werd een deel ervan alvast gebruikt voor de opwaardering van het Hulstplein.
180.000 euro voor dubbel gebruik kerk Schuiferskapelle blijft geparkeerd staan
De gemeenteraad boog zich dodnerdag over de budgetten van de kerkfabrieken. In de marge daarvan vroegen oppositiepartijen Vooruit en Open Vld/N-VA zich af wanneer er werk gemaakt zou worden van een nevenbestemming voor de kerk van Schuiferskapelle.
Er zijn ondertussen in de O.L.V-kerk enkele aanpassingen gebeurd (er is een podium en de doksalen werden zaaltjes die onder meer door Zanglust gebruikt worden), maar ook de kerk van Schuiferskapelle zou nog aangepast moeten worden. Daarvoor werd aan het begin van deze legislatuur 180.000 euro voorzien. “Jullie hebben een leegstaande winkel gekocht naast de kerk, maar ook de kerk zelf kan toch perfect ingeschakeld worden?”, aldus Simon Bekaert (Vooruit). Henk Mauws (Open Vld/N-VA) trad hem bij. “Een eventueel dubbel gebruik dreigt daarmee op de lange baan geschoven te worden. Wordt daar nog over gepraat? Is er al een ontwerper aangesteld?”
Kerkfabriek
“Er staat inderdaad al langer 180.000 euro ingeschreven om een eventueel dubbel gebruik van de kerk mogelijk te maken”, aldus burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V). “Zowel vanuit het stadsbestuur als vanuit het bewonersplatform is men vragende partij om hier snel werk van te maken. De voorzitter van de kerkfabriek is er wel degelijk mee bezig. Hij heeft op de laatste vergadering laten weten dat hij nog een laatste offerte verwacht.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier