Steeds meer kinderen groeien op in pleeggezin

Mila is één van de 1.933 kinderen die vorig jaar in West-Vlaamse pleeggezinnen werden opgevangen. © JOKE COUVREUR
Nancy Boerjan

Het aantal kinderen dat in een pleeggezin terechtkomt, steeg de afgelopen jaren stelselmatig in heel Vlaanderen. In West-Vlaanderen werden vorig jaar 1.933 kinderen en jongeren opgevangen in een pleeggezin, een fikse stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. “We zijn dan ook constant op zoek naar mensen die kinderen en jongeren in crisissituaties voor langere tijd, maar ook voor kortere periodes, kunnen en willen opvangen”, klinkt het bij Pleegzorg West-Vlaanderen.

“De stijgende nood aan opvangplaatsen voor kinderen en jongeren in crisissituaties in Vlaanderen, ook in West-Vlaanderen, valt niet eenduidig te verklaren”, aldus Femke Delameillieure, woordvoerster van Pleegzorg West-Vlaanderen.

“We merken het in de hele sector. Ook het Crisismeldpunt West-Vlaanderen trekt aan de alarmbel. Zeker sinds corona zijn de rugzakken zwaarder geladen, gezinnen kregen het moeilijker en jammer genoeg weerspiegelen de gevolgen daarvan zich ook in onze cijfers voor wat jongerenopvang betreft. De stijging in begeleidingen zal ook te maken hebben met het feit dat pleegzorg nog steeds aan bekendheid wint. Als we de situatie van de afgelopen tien jaar bekijken, dan merken we dat het aantal pleeggezinnen enorm is toegenomen. Die tendens kunnen we alleen maar warm onthalen. Maar dat neemt niet weg dat de nood aan opvang wel degelijk groot blijft.”

Vorig jaar verbleven er 1.933 West-Vlaamse kinderen en jongeren voor een korte of lange periode in een pleeggezin, 11 procent meer dan het daar voordien. Dat is meteen ook de grootste stijging van alles Vlaamse provincies. Daarnaast valt het ook op dat het aantal baby’s en peuters dat aan een pleeggezin bij ons wordt toegewezen al twee jaar op rij het grootst is.

Van de 533 nieuwkomers in het systeem van de pleegzorg gaat het in 26 procent van de dossiers over een kind tussen 0 en 2 jaar. “Dat is één op vier. Het is een heel kwetsbare leeftijd, voor de hechting van het kind is het ontzettend belangrijk dat een pleeggezin voldoende geborgenheid kan bieden. Een reden daarom dat cijfer zo hoog is in West-Vlaanderen hebben we niet”, aldus Niels Heselmans van Agentschap Opgroeien. Op Vlaams niveau ligt het gemiddelde op 23 procent.

Engagement

Het aantal gezinnen dat zich kandidaat stelt voor pleegzorg stijgt helaas niet even snel als de nood aan opvang. “We gaan ervan uit dat dat een uiting is van een algemeen maatschappelijk fenomeen waarbij mensen minder snel engagement op zich nemen. Ook dat werd, niet alleen bij ons maar ook in het ruimere vrijwilligerswerk, duidelijk geremd sinds corona. Bovendien mogen we ook de gevolgen van de financiële crisis hierin niet onderschatten: een extra mondje voeden, kost nu eenmaal geld.”

“Het is een maatschappelijk fenomeen dat mensen zich minder snel engageren voor iets. Bovendien is er de financiële crisis: een extra mondje voeden kost geld”

Behalve gezinnen die opvang voor een langere tijd bieden, is er ook nood aan gezinnen die dat voor korte periodes kunnen doen. “Nog te vaak wordt pleegzorg gezien als iets van lange duur, maar die zogenaamde ondersteunende pleegzorg is zeker even waardevol”, licht Femke toe. “Het gaat dan om bijvoorbeeld een weekend om de twee weken. Momenten die ouders zonder eigen netwerk net dat beetje adem geven. Die vorm van opvang geeft kinderen vaak de kans om toch in hun eigen gezin op te groeien, wat uiteindelijk nog altijd het best is voor een kind.”

Acties

Pleegzorg West-Vlaanderen kan rekenen op de steun van heel wat pleegzorggemeenten. Die gemeenten engageren zich ertoe om ruchtbaarheid te geven aan hun acties, delen hun berichten op sociale media, maken de verhalen uit eigen gemeente bekend en ondersteunen ook de eigen pleeggezinnen. Die aanpak werpt zeker vruchten af, aldus Femke Delameillieure. “Net omdat pleegzorg het moet hebben van mond-tot-mondreclame. De beslissing om iemand op te vangen, neem je niet zomaar. Van anderen uit je omgeving horen hoe zoiets echt in elkaar zit, geeft een realistischer beeld en dat kan net wel motiverend werken.”

(Nancy Boerjan & Phebe Somers)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier