Schilder Serge Moreel trekt aan alarmbel als leerkracht: “Ik zie veel jongeren op hun tandvlees zitten”

Schepen van Gezondheid en Geluk Davy Demets (Inzet) en schilder Serge Moreel met op zijn raam de quote van Goethe.© GV
Schepen van Gezondheid en Geluk Davy Demets (Inzet) en schilder Serge Moreel met op zijn raam de quote van Goethe.© GV
Gerda Verbeke

Naar aanleiding van de Dag van het Geluk werden op 63 Anzegemse ramen quotes geschreven. “Om de veerkracht te vergroten en er na een mentale tik weer tegenaan te kunnen”, liet schepen van Geluk Davy Demets (Inzet) optekenen. Bij schilder Serge Moreel in de Beukenhofstraat in Vichte staat er een quote van Goethe op zijn vitrine.

“Men moet aan kinderen en vogels vragen, hoe kersen en aardbeien smaken.” Dat is de kleurrijke zin op het raam bij schilder Serge Moreel. Sinds 1992 is hij leerkracht kunstonderwijs aan de Design & Art School in Kortrijk (KSO). “Als leerkracht zie ik al een hele tijd veel jongeren op hun tandvlees zitten”, stelt Serge Moreel (55).

“Het is triestig om zien. Ondanks heel goede zorgbegeleiding was voor een aantal leerlingen een opname in de psychiatrie noodzakelijk. Door corona waren de jongeren meer op zichzelf aangewezen, waardoor een onderliggende problematiek zich gemakkelijker kon manifesteren.”

“Jongeren mogen van hun ouders ‘hun ding’ nu doen, het enige positieve aan corona” – Serge Moreel

Het is net in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs dat de jongeren ruimte nodig hebben om volop hun persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen. Ze hebben ademruimte nodig, ook omdat thuissituaties niet altijd evident zijn.

“Ook merken we dat veel jongeren heel bewust voor kunstonderwijs kiezen”, vervolgt Serge Moreel. “Dat is een positief kantje aan corona. Jongeren mogen van hun ouders ‘hun ding’ doen. In september 2020 zorgde dat voor een grote instroom.”

Uitlaatklep

“Voor veel pubers is kunstonderwijs voedsel voor de geest. In onze maatschappij is een andere manier van kijken ‘noodzakelijke zuurstof’. Los van wat het opbrengt. Soms krijg ik de vraag van ouders wat hun kind daar later mee zal zijn. Vanuit mijn ervaring moet je de creatieve blik stimuleren, niet enkel vastpinnen op kennis. Mensen hebben een uitlaatklep nodig.”

“In het kader van gezondheidspreventie voor heel de regio kwam LOGO Leieland tot stand”, aldus voorzitter Jeremie Vaneeckhout (Groen) als Vlaams parlementslid. “We willen de taboe rond geestelijke gezondheidszorg doorbreken. De spreuken kunnen bijvoorbeeld een aanleiding zijn om met elkaar te spreken en te horen hoe het gaat.”

Verwondering

“Wat de quote op mijn raam betreft: er wordt een soort verwondering opgewekt waardoor je het kind in jezelf naar boven haalt”, stelt Serge Moreel, wiens zoon Willem (25) ook actief is in de schilderkunst. “Kies niet voor het vastgeroeste patroon, maar verras jezelf en blijf ontvankelijk. Dat is ook de manier waarop ik zelf aan het werk ga. Ik probeer continu mijn grenzen te verleggen of qua thematieken iets anders aan te snijden. Het moet spannend blijven, ook voor jezelf. Mijn leerlingen moedig ik aan om eens op een andere manier te kijken. Er is nood aan een speels verhaal en hier en daar een kwinkslag.”

De schilder geeft nog mee dat er op beeldend vlak meer mag gebeuren in Anzegem. “Er mag wat meer uitgepakt worden met het talent uit eigen streek”, besluit Serge Moreel.

Werk van Serge Moreel kan je bekijken via www.sergemoreel.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.