Medewerkers projectontwikkelaar vernielen jeugdhuis Reflex na feestje: “Eenmalige miscommunicatie”

Jeugdhuis Reflex werd volledig vernield. De vrijwilligers dachten nog tot zondag de tijd te hebben om afscheid te nemen en zaken te verdelen. © Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een ‘afbraakfeestje’ voor enkele medewerkers in Jeugdhuis Reflex in Kortrijk, dat binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Miscommunicatie met de vrijwilligers zorgde vrijdag voor een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst. ION zelf beweert zich aan alle gemaakte afspraken gehouden te hebben. “De feitelijke afbraakwerken waren zelfs al opgestart vóór 4 juli.”

Jeugdhuis Reflex aan de Doorniksewijk in Kortrijk moet na 54 jaren plaatsmaken voor een nieuwbouwproject van ION. “Ons geliefde jeugdhuis was een plek waar warmte en vreugde jarenlang de boventoon voerden, een ontmoetingsplaats waar jong en oud elkaar vonden.

Maar in plaats van een warm en liefdevol afscheid, blijven we achter met een bittere nasmaak en een gebroken hart. Het einde van een tijdperk dat voor velen zoveel betekende”, vertelt Sarah.

De zes bestuursleden van Reflex: Jarne Vanbelle, Isha Gryspeerdt, Bart Olivier, voorzitter Milo Van Walleghem, Brecht Blondeel en Sarah Verelst.
De zes bestuursleden van Reflex: Jarne Vanbelle, Isha Gryspeerdt, Bart Olivier, voorzitter Milo Van Walleghem, Brecht Blondeel en Sarah Verelst. © MD

Donderdag 4 juli was er een drink georganiseerd door de projectontwikkelaar voor hun personeel, maar toen de leden van Reflex de dag erop binnenkwamen, werden ze geconfronteerd met een toegetakeld en onherkenbaar jeugdhuis.

“We dachten dat we alles goed hadden geregeld met de projectontwikkelaar. Tot zondag hadden we de tijd om op onze eigen, persoonlijke manier afscheid te nemen… dachten we. Dit doet zoveel pijn. Vrijwilligers hebben jarenlang hun hart en ziel in dit jeugdhuis gestoken. En nu zien we hun harde werk platgewalst door een onverschillige projectontwikkelaar. Het is respectloos en ronduit hartverscheurend.”

“Dit is het respectloos werk van een projectontwikkelaar die enkel de taal van het geld verstaat” – Maxim Veys (Vooruit)

Ook oud-bestuurslid en gemeenteraadslid (Vooruit) Maxim Veys is niet te spreken van de wantoestanden. “Dit is het respectloos werk van een projectontwikkelaar die enkel de taal van het geld verstaat. En dat is exact wat de Reflex niet was. Dit is echt een kaakslag voor die honderden vrijwilligers die afscheid moeten nemen van hun jeugdhuis dat meer dan een halve eeuw heeft bestaan. Ook mijn hart bloedt als ik dat hoor.”

© Margot Demeulemeester

“De ‘begrafenis’ van Reflex vind ik bijzonder triest en onrespectvol tegenover de huidige en oud-vrijwilligers van het jeugdhuis. Dit is niet ludiek, maar lachen met het jeugdwerk. Men had beter samen met het jeugdhuis in schoonheid afscheid genomen in plaats van een privéfeestje te organiseren”, zegt schepen van Jeugd Bert Herrewyn.

ION reageert

“Het klopt dat er donderdagavond in het voormalige jeugdhuis Reflex een besloten samenkomst is geweest met enkele medewerkers van het projectteam dat op het nieuwbouwproject werkt. De aanleiding was om de start van de afbraakwerken te vieren, en dit na een lang en intensief traject.”

“Naar onze mening zijn alle gemaakte afspraken met het jeugdhuis gerespecteerd” – ION

“ION is eigenaar van het pand, waarvan het huurcontract met jeugdhuis Reflex reeds was beëindigd. Naar onze mening zijn alle gemaakte afspraken met het jeugdhuis gerespecteerd. Zij hadden eveneens al hun afscheidsfeest gegeven het weekend ervoor. Bovendien was het bestuur van Reflex op de hoogte van de concrete plannen voor een pré-afbraak door het projectteam. We hebben uiteraard veel respect voor de vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet voor het jeugdhuis.”

“Wij begrijpen dat het aanzicht hiervan emotioneel moeilijk is voor de voormalige uitbaters van het café. We hebben de impact hiervan mogelijks onderschat. We hebben daarvoor onze excuses neergelegd bij het bestuur en haar oud-leden. We hebben vrijdag meteen samengezeten met de mensen van jeugdhuis Reflex om tot een oplossing te komen. Tijdens dit gesprek met het huidige bestuur zijn we samen tot de conclusie gekomen dat het effectief om een eenmalige miscommunicatie ging.”

“Samen tot de conclusie gekomen dat het effectief om een eenmalige miscommunicatie ging” – ION

“In het verleden was er altijd goed en correct contact, erkend door alle partijen. Er waren – zoals gemeld – immers mensen van het jeugdhuis op hoogte van ons idee om symbolisch al wat zaken af te breken. Ze hadden dit alleen minder ingrijpend verwacht. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we ons nog steeds wensen te verontschuldigen bij de mensen bij wie dit zwaar binnenkwam, waarbij we tevens een voorstel tot compensatie hebben gebracht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier