https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

KSA Leiezonen uit Kuurne keert dag vroeger terug van kamp: “Nog een nacht bij de rivier is te groot risico”

Olaf Verhaeghe

De vele regen en het voorspelde noodweer voor de Ardennen heeft ook gevolgen voor West-Vlaamse jeugdbewegingen. De Kuurnse KSA Leiezonen, een veertigtal jongens, keren woensdag een dag eerder dan gepland terug uit Bohon. Burgemeester Francis Benoit besliste in overleg met de kampleiding om geen risico te nemen. “Zo dicht bij de rivier blijven is vannacht te gevaarlijk”, klinkt het.

De regenval van vandaag in de Ardennen en het oosten van het land speelt veel jeugdbewegingen parten. Ondergelopen tenten, kletsnatte kampterreinen en stijgende rivieren dwingen verschillende jeugdbewegingen om stevige maatregelen te nemen. Sommige groepen moeten zelfs terugkeren omdat het te gevaarlijk dreigt te worden. Zo ook de KSA Leiezonen uit Kuurne die op kamp zijn in Bohon, vlak bij Durbuy.

Dag vroeger naar huis

“Gezien de situatie daar hebben we beslist dat de KSA woensdagavond al naar huis komen”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Een dag vroeger dan gepland, maar het was nodig. Komende nacht is een te groot risico zo dicht bij de rivier. We moeten als gemeentebestuur onze verantwoordelijkheid nemen.”

Woensdagnamiddag stuurt de gemeente een vrachtwagen en bus om alle KSA’ers – een veertigtal in totaal – op te halen en veilig terug te brengen. Tegen de avond moeten de jongens van Leiezonen weer thuis zijn. “Voor de meisjes van KSA Ambroos zijn er voorlopig geen problemen, hun kamp kan veilig verder blijven gaan”, aldus burgemeester Benoit.

Evacuatie

Scouts & Gidsen Vlaanderen heeft woensdag rond 10 uur vanwege het noodweer al een twaalf scoutskampen geëvacueerd, voornamelijk in de provincie Luik. “Het belangrijkste is dat er geen gewonden zijn. De materiële schade moet nog opgemeten worden”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen. FOS Open Scouting en Chirojeugd Vlaanderen zagen zich nog niet genoodzaakt om kampplaatsen te evacueren. “We houden ons klaar om hen te ondersteunen, mocht dat nodig zijn, en we voorzien zoals altijd 24 op 24 uur permanentie”, verklaart woordvoerder van Chirojeugd Vlaanderen Niels De Ceulaer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten