Jabbeke investeert in de jeugd: “Praat met jeugd en buurt over skateramp”

De kleine skateramp aan de sporthal in Varsenare: dringend aan vervanging (en een groter formaat?) toe. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
De kleine skateramp aan de sporthal in Varsenare: dringend aan vervanging (en een groter formaat?) toe. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Jabbeke investeert in crossfit- toestellen in de omgeving van zowel de Jabbeekse als de Varsenaarse sporthal. Er komt op beide locaties ook een (nieuwe) skateramp. De oppositie wil dat de stem van de jeugd in dit dossier luider weerklinkt.

In Varsenare staat er al zo’n twintig jaar een houten skateramp, rechts van de sporthal. Die is al geruime tijd aan vervanging toe. Nu kiest het beleid ervoor om voor beide sporthallen telkens een budget van 75.000 euro uit te trekken voor een skatepark in beton. “Zulke installaties zijn veel geluidsvriendelijker en duurzaam. We willen in beide zones wel verschillende types aanbieden, en complementair zijn met wat Zedelgem of Brugge aanbiedt qua skate-infrastructuur”, zegt schepen van Jeugd Claudia Coudeville. “Wat of hoe, dat is nog te bepalen. Daarvoor starten we een traject op met de jeugdraad.”

De oppositie zegt dat ze in dit dossier de voeling met de niet-georganiseerde jeugd mist. Peter-Jan Hallemeersch (Groen) meent dat het dossier niet voldoende uitgewerkt is en wil eerst een participatietraject met de skaters vooraleer er een beslissing wordt genomen.

Gat in de lucht

“Dat de gemeente zal investeren in skateparken, is een heel goede zaak. Ook de niet-georganiseerde jeugd verdient onze aandacht”, stelt Marleen Van Den Broucke van N-VA. “De skatende jeugd zal in ieder geval letterlijk en figuurlijk een gat in de lucht springen. Maar wat in dit dossier vooral ontbreekt, zoals in de meeste dossiers in Jabbeke, is inspraak. In de jeugdraad zijn de skaters niet vertegenwoordigd. Er wordt overwogen om een geluidsmuur te bouwen bij het skatepark in Jabbeke, maar er is in het dossier geen sprake van overleg met de buurtbewoners.”

“Het is van belang om die vanaf de planfase bij het project te betrekken. Zo krijg je een gemeenschappelijk gedragen resultaat. Onze inwoners hebben recht op overleg, en niet op voldongen feiten. Ook over de inplanting valt veel te zeggen. In Varsenare is men ingesloten tussen de gebouwen, parking, tennisclub, bib, ingang van de sporthal en passage naar het voetbal. De huidige skateramp daar wordt trouwens veel gebruikt door spelende kinderen, die meekomen met de ouders naar het voetbal en tennis. Dat leidt tot gevaarlijke toestanden voor de kinderen én de skaters. Het is een uitdaging voor de nieuwe jeugdconsulente Sarah De Deckere om hiervan een geslaagd project te maken.”

Nadia Hendrickx van Vooruit sluit zich daarbij aan.

(PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier