Gemeente Avelgem voorziet in lente extra activiteiten voor jeugd

Schepen Tom Beunens (links) op de Buitenspeeldag van 2017 (foto Avelgem.be)
Schepen Tom Beunens (links) op de Buitenspeeldag van 2017 (foto Avelgem.be)
Redactie KW

Om de coronaperiode wat draaglijker te maken voor jongeren, wil de gemeente Avelgem investeren in een aantal initiatieven, zoals de uitbouw van de campagne ‘kzitermee’ en de tienerwerking Generation A. Er komen allicht ook activiteiten via sociale media, een werkgroep skaten en een alternatieve buitenspeeldag.

Avelgem communiceerde onlangs nog over inspanningen voor de ganse Avelgemse bevolking, maar op de gemeenteraad eind februari werd er niet voorbijgegaan aan het feit dat vooral jongeren het emotioneel moeilijk hebben tijdens de quarantaineperiode. Nu komt de gemeente met een aantal ideeën naar buiten om de jongeren de volgende weken en maanden meer sociaal contact te bieden. “Door corona, waarbij voor jongeren zowat alles stilviel, hebben we daar nog een grote brok budget voor. Als voorbereiding hielden we de enquête ‘kzitermee’, een campagne van en met Logo Leieland”, zegt Tom Beunens (Tandem), schepen van jeugd. “We hebben daarbij een mooie samenwerking opgebouwd tussen de jeugddienst en het sociaal huis. We willen actief op zoek gaan naar wat jongeren nodig hebben in Avelgem om zich beter te voelen. Aan de enquête hebben ondertussen al meer dan 650 Avelgemse jongeren – dat is meer dan de helft – meegedaan. De resultaten worden momenteel verwerkt en zullen midden maart gecommuniceerd worden.

Avelgem werkt ook aan initiatieven via sociale media. “Bijvoorbeeld een open ‘zoom’-sessie waar jongeren in een soort online praatcafé met elkaar kunnen praten”, aldus Beunens. “Georganiseerde wandelingen en buiten activiteiten, een podcast. Enfin, dat zit nog in de opstartfase.”

Generation A

De tienerwerking Generation A was in de krokusvakantie wel al actief. Weliswaar buiten en met maximaal tien jongeren, maar het was een succes, vindt Beunens. De gemeente wil er verder op inzetten tijdens de Paasvakantie.

“Dit werd nog voor corona opgestart en was eerder occasioneel bedoeld. Die jongeren zijn moeilijk te vinden of te bereiken. Als ze jonger zijn, gaan ze naar de speelpleinwerking, zijn ze ouder, dan zitten ze in de chiro. Generation A is een manier om hen ook buitenschools in contact te laten komen met leeftijdsgenoten in Avelgem.”

Eerder raakte reeds bekend dat er in 2023 skate-infrastructuur komt in Avelgem. Maar door corona raakte dat idee in een stroomversnelling. “Er werd een werkgroep ‘skaten’ in het leven geroepen, losse toestellen worden aangekocht voor de skaters, die hier héél tevreden mee zijn. Zij zullen zich kunnen uitleven op een rail van zes meter, een quarterpipe en een streetbench van drie op een meter.”

Buurtspeelpleinen in de kijker

Tenslotte is er nog de buitenspeeldag, die er door de huidige maatregelen in een alternatieve vorm komt. “We zullen zo goed als alle buurtspeelpleintjes (dat zijn er elf, red.) in de kijker zetten. Normaal gezien zal er een evenemententerrein met randanimatie en pop-up’s zijn. We werken met inschrijvingen vooraf, en in de speelzones zullen er een beperkt aantal mensen toegelaten worden. We gaan ook ‘on the road’, aangezien dat veiliger is dan een opeengepakte massa op een speelpleintje. De definitieve datum van de buitenspeeldag staat nog niet vast, maar het wordt sowieso een woensdagnamiddag in april.

Tom Beunens hoopt dat de horeca op 1 mei opnieuw mag openen, want dan kan ook Jeugdhuis Krak jongeren ontvangen. “Daarom wachten we nog even met grootschalige initiatieven voor deze zomer op te zetten. In juni heeft iedereen het druk met examens en dergelijke, dus dan komt er waarschijnlijk niets. We houden de vinger aan de pols”, besluit Tom Beunens.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.